Előfizetői tartalom

Nem sikerült a hajrá az OTP-nek

Az elemzői konszenzushoz képest korrigált nettó kamatbevétel soron jobb, de a vártnál magasabb kockázati költségek miatt nettó profit soron alacsonyabb számokat tett közzé negyedéves gyorsjelentésében az OTP. Bár az alapfolyamatok romlásában helyenként már a lassulás jelei látszanak, összességében azonban nem változott a trend: a hitelezés felfutása még nem kezdődött el, a késedelmes hitelek aránya emelkedik, és a bank továbbra is magas céltartalékolásra kényszerül. Az OTP tőkehelyzete továbbra is igen erős, és a részvények árazása is inkább olcsónak mondható, azonban véleményünk szerint a negyedik negyedéves teljesítménynél több kell, hogy a befektetők visszatérjenek a magyar bankpapír piacára. Kíváncsian várjuk, mit mond a menedzsment az idei évre vonatkozó kilátásokról. A gyorsjelentés főbb pontjai a következők: Az elemzői várakozásokhoz képest korrigált nettó kamatbevétel soron jobb, a magas céltartalékolás miatt adózott eredmény soron alacsonyabb számok Összességében lassuló hitelportfólió romlás, de Egyes leánybankoknál drasztikus emelkedés a nem teljesítő hitelekben A szerb és a montenegrói operáció lejtmenetben A hitelportfólió romlására reagálva a vártnál magasabb céltartalék-képzésre kényszerült a bank Ismét emelkedik a hitel/betét mutató A saját tőke arányos megtérülés az egész évet tekintve stabil A bank tőkehelyzete továbbra is erős A magasabb céltartalékolás miatt a vártnál gyengébb nettó profit, és az alapfolyamatok további romlása miatt a negyedéves gyorsjelentésre nem várnánk pozitív piaci reakciót, az összképet azonban árnyalja, hogy az amerikai indexek tegnap euforikus hangulatban emelkedtek, az optimista nemzetközi befektetői környezet pedig inkább az OTP részvényárfolyamának emelkedését hozhatja. Valószínűleg ez utóbbi hatás ma erősebb lesz.

Vegyes a kép. Magasabb bevételek, de alacsonyabb profit Az elemzői várakozásokhoz képest vegyes képet mutat az OTP negyedik negyedéves gyorsjelentése, mert míg a korrigált nettó kamatbevétel és a díjak, jutalékok sorokon a konszenzusnál jobb számokat hozott a bank, addig főként a vártnál magasabb céltartalékolásnak köszönhetően az OTP konszolidált adózás utáni eredménye...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés