Előfizetői tartalom

Mi áll a moszkvai bankbotrány hátterében?

Világszerte értetlenkedve kommentálják az elemzők, hogy a Bank Moszkvi nevű pénzintézetet, amely a legutóbbi időkig elsősorban az orosz főváros beruházásait finanszírozta, több mint 14 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeggel szándékoznak megmenteni. A moszkvai lapok is azon háborognak, hogy egy állítólag 2,5 milliárd (más vélemények szerint 6 milliárd) dollár piaci tőkeértékű bankra minek ennyit áldozni? Nem lenne logikusabb hagyni, hogy csődbe menjen? És a kérdések kérdése: miért éppen most derült ki hirtelen, hogy rossz hitelei miatt csőd fenyegeti a pénzintézet? Hogyhogy ezt nem tudták az állami többségű Külkereskedelmi Bank döntéshozói, akik 2011 februárjában megszerezték a Bank Moszkvi 46,2 százalékos tulajdonrészét? Nem néztek utána? Jogos a kérdés, hogy milyen állapotok uralkodnak a többi orosz banknál, ha mindez előfordulhatott?

Kapcsolódó cikkünk2011.07.04Óriási bankmentés OroszországbanElőször is érdemes leszögezni, hogy ezt az esetet nem lehet kiterjeszteni az orosz bankrendszerre, amelyet az ország pénzügyi vezetői néhány évvel ezelőtt több lépcsőben, radikálisan megtisztítottak, több száz, javarészt pénzmosással és piramisjátékkal foglalkozó, tisztátlan hátterű bank működési engedélyének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés