Bank

Soros visszavonul!

Portfolio
Végleg bezárja a világ legsikeresebb hedge fundját a magyar származású hedge fund guru, Soros György. Bár a milliárdos befektető már korábban visszavonult az aktív befektetési tevékenységtől, fiaival most úgy döntött, a - főként a család vagyonát kezelő - hedge fundját felszámolják, a külső befektetőket kifizetik, és ezentúl csak a család vagyonát kezelik tovább. Az alap 40 éven keresztül nagyjából 20 százalékos évi átlaghozamot produkált, az elmúlt másfél évben azonban igen gyengén szerepelt már a Quantum Fund. A milliárdos guru az alap felszámolása ellenére várhatóan továbbra is véleményezi majd a gazdasági eseményeket, ahogy azt eddig is tette.
Visszavonulót fújt a magyar származású milliárdos befektető, Soros György. A rendkívüli befektetési sikereiről, és főként a Bank of England legyőzéséről elhíresült befektetési guru az aktív befektetéstől már korábban visszavonult, most azonban úgy döntött, feloszlatja a nagy sikereket elért, 25,5 milliárd dollárt kezelő hedge fundját. Az alapot 4 évtizeden át kezelte, most azonban úgy döntött, kifizeti a külső befektetők pénzét, a cég pedig a családi vagyont kezeli tovább. Így a Soros Fund Management Quantum alapjánál 2008 óta befektetési igazgatói posztot betöltő Keith Anderson távozik székéből, helyét pedig Soros fiai vehetik át - írja a Bloomberg.

Soros György
Soros György 1930-ban született Schwartz György néven, Budapesten. Miután túlélte a náci megszállást, a kommunista diktatúra elől az Egyesült Királyságba vándorolt ki 1947-ben, ahol a London School of Economicson szerzett diplomát. Soros később 1956-ba az Egyesült Államokba költözött, ahol egy ideig filozófusként, majd tőzsdei alkuszként és értékpapír-elemzőként dolgozott. 1969-ben megalapította saját hedge fundját, a Quantum Fundot, amelyet a Soros Fund Management-en keresztül irányított, és amely a történelem egyik legsikeresebb hedge fundja lett.Soros nem csak sikeres spekuláns, de elismert közgazdász gondolkodó is volt, aki az 1987-ben megjelent A pénz alkímiája című könyvében is kifejtette reflexivitás elméletét. Igazán híressé azonban mégsem ezzel, hanem az angol font elleni spekulációjával vált, mely során több másik befektetővel együtt 1992-ben, az úgynevezett fekete szerdán sikeresen kikényszerítették a font leértékelését a német márkával szemben. Azóta emlegetik Sorost úgy is, mint az ember, aki legyőzte az angol jegybankot. A Quantum fund emellett több másik ország, például az ázsiai válság idején dél-kelet ázsiai országok devizáinak árfolyamesésére is spekulált sikerrel.

Ám sokan nem a spekulatív hedge fund menedzseri tevékenységéről ismerik, hanem a szerteágazó karitatív tevékenységéről. Az 1983-ban létrehozott Soros Alapítvány ugyanis jelentős összegekkel támogatja a fejlődő országok civil szervezeteit. Az alapítvány támogatásaiból nem maradtak ki a magyar szervezetek sem, de Soros nevéhez köthető a Közép-európai Egyetem megalapítása is. Bár Soros György munkássága itthon is nagy elismerésnek örvend, hedge fundjának 2008 őszi OTP elleni spekulációja beárnyékolta a guru hazai megítélését.

Soros György hivatalosan visszavonult az aktív befektetői tevékenységtől, a gazdasági és politikai folyamatokról alkotott véleményét azonban számtalan újságban és televízióban hangoztatja.


A döntést Soros fiai hozták meg, mivel az új szabályok szerint 2012-től az amerikai hedge fundoknak regisztrálniuk kell magukat a felügyeletnél (már ha kezelik külső befektetők pénzét), ami a 150 millió dollárt meghaladó fedezeti alapoknál információ szolgáltatást is maga után von. Mivel azonban az alap 2000 óta szinte csak a család vagyonát kezelte, a külső tőke mindössze alig 1 milliárd dollárt tett ki, úgy döntöttek, inkább csak úgynevezett "family office"-ként, üzemeltetik tovább alapjukat. Hasonló lépésre szánta el magát több neves szenior hedge fund menedzser mellett Soros korábbi vezető stratégája, Stanley Druckenmiller is tavaly.

A történelem egyik legsikeresebb hedge fundja

A Quantum Fund alapvetően globális makró stratégiát követett, sőt ennek a hedge fund stratégiának a legnevesebb képviselője volt. A globális makró stratégia kialakításakor az egyedi vállalati elemzések helyett, alapvetően makrogazdasági folyamatokat elemeznek a globális makró hedge fundok menedzserei. Ezek az alapok gyakran tőkeáttétellel, a legkülönbözőbb termékekbe fektetnek, például opciókba, ETF-ekbe, árupiaci határidős kontraktusokba, devizába, részvényindexekbe és valamennyi, a piacon megtalálható befektetési termékbe.

A Quantum Fund 1969 óta átlagosan évente 20 százalék körüli hozamot ért el, a fénykorát pedig a 70-es években élte, hiszen 1970 és 1980 között 4200 százalékos hozamot produkált az alap, míg ez idő alatt az S&P 500 index 47 százalékot emelkedett. Ebben az időben Soros befektető társa a szintén sokat idézett befektető, Jim Rogers volt. Később, 1992-ben szerzett magának és alapjának igen nagy hírnevet Soros, amikor Druckenmiller ötlete alapján úgy döntöttek, elkezdenek nagyban fogadni a font leértékelődésére a német márkával szemben (akkoriban a font árfolyama a márkához volt kötve, kisebb sávval). A font túlértékelődését látva más befektetők is beszálltak a font eladásba, így végül a jegybank megadta magát, és kénytelen volt kiszállni az európai devizák között létrehozott úgynevezett valutakígyóból.

Később Sorosnak voltak kevésbé népszerű, és kevésbé sikeres befektetései is. Az 1997-es ázsiai válság során például Soros nagyban fogadott a thai deviza összeomlására, és bár ezzel maga is hozzájárult a thai fizetőeszköz jelentős leértékeléséhez, Soros idő előtt (kisebb hozammal) kiszállt a pozícióból, így nem ő aratta le a babérokat. Kevésbé sikerült viszont később az orosz befektetése, amikor az orosz összeomlást megelőzően vásároltak orosz részvényeket és kötvényeket. Ráadásul Soros a rubel leértékelését ajánlotta közben az orosz vezetőknek, akik végül meg is fogadták tanácsát.

Bár a válságot sikerült nyereséggel átvészelniük, jelentősen felülteljesítve a szektort és a piacokat is, ám az utóbbi másfél éve már nem sikerült igazán jól az alapnak. Miután 2010-ben 2,5 százalékos hozamot értek el, elmaradva a többi globális makró stratégiát követő alap átlaghozamától, idén már 6 százalékos veszteségnél járt az alap. Ekkor döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a további kereskedést, és tőkéjük 75 százalékát kockázatmentes likvid eszközökben tartják. Az alap korábban azzal került a címlapokra, hogy májusban leépítette szinte valamennyi arany kitettségét, majd az azt követő hónapokban a részvénykitettségüket is.

A közel 15 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkező, lassan 81. életévét betöltő sztárbefektető a hedge fund bezárása ellenére valószínűleg továbbra is megosztja majd véleményét a nagyközönséggel, egyes gazdaságpolitikai témákkal kapcsolatban.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock