Előfizetői tartalom

250-nél a frank - Mi lesz az OTP-vel?

A devizák mozgása többféleképpen hat az OTP mérleg és eredménysoraira, többek között hatással van a hitelek és betétek állományára, a leánybankok forintban kifejezett eredményére, a nemteljesítő hitelek emelkedésén keresztül a céltartalékolásra. Ez utóbbi áll leginkább a piaci szereplők fókuszában, hiszen ha a magyar operációban a forintgyengülés hatására emelkednek a devizás hitelek törlesztő részletei, a fizetni nem képes adósok hitelei 90 napon túl a nemteljesítő kategóriába kerülnek, erre a bank céltartalékot képez, ami pedig alacsonyabb nettó profitot eredményez. Kalkulációnk alapján egy ilyen forgatókönyv több milliárd forintos veszteséget okozhat az OTP-nek, a frank-forint kurzust elnézve a kockázati költségek megugrásának igen nagy az esélye. Cikkünkben elsősorban a jelzáloghitelekre fókuszálunk, mivel ezek esetében állnak rendelkezésre részletesebb adatok és ezzel kapcsolatban készített a kormány adósmentő csomagot, amely hatással lesz a bankok céltartalék-képzésére és eredményére.

Hogyan hat általánosságban a devizák mozgása a céltartalék-képzésre és az adózott eredményre? Az OTP a devizahitelekre devizában képez céltartalékokat, és a devizaárfolyamok változásával átértékelődési hatás jelentkezik. A céltartalék negatív összegként szerepel a mérleg eszközoldalán, amikor az átértékelődik, akkor a mérlegegyezőség megtartásához a forrásoldalon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés