Bank

Mégis a nyugdíjas évekre maradhat a devizahitel törlesztése

Portfolio
Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap cáfolta azt a - Portfolio.hu által kormányzati forrásokból vett és részletesen elemzett - értesülést, miszerint az árfolyamrögzítés hároméves időszakát követően az aktuális piaci árfolyammal számolt törlesztőrészlethez képest maximálnák 15%-ban a havi teher növekedését. Az államtitkár szavaiból kiderült: az emelkedés az árfolyamrögzítéssel csökkentett törlesztőrészlethez képest nem lehet nagyobb 15%-nál. A rendszerbe való belépéshez kapcsolódó közjegyzői díjakat a Magyar Nemzet szerint a bankokkal fizettetnék meg.
A Portfolio.hu kormányzati forrásokból vett értesülése és Orbán Viktor miniszterelnök szerdai szavainak értelmezése eredményezte, hogy egy rövid időre úgy tűnt, nem a három évre csökkentett törlesztőrészlethez, hanem a 2014 végén az aktuális árfolyam alapján számolt értékhez képest nem emelkedhetne 15%-nál nagyobb mértékben a rendszerbe belépő jelzáloghiteles havi terhe, amennyiben ezt az ügyfél kéri, és hajlandó belemenni az emiatt szükségessé váló futamidő-hosszabbításba.

Csütörtökön egy kormányszóvivői tájékoztatón azonban Kovács Zoltán egyértelműsítette: az emelkedés a csökkentett törlesztőrészlethez képest nem lehet 15%-nál nagyobb, az erről szóló rendeletet a kormány meghozta, és hamarosan kihirdetésre kerülhet. Bár a rendelet pontos részleteit még nem ismerjük, a korábbi kormányzati információk alapján a 15%-nál nagyobb törlesztőrészlet-emelkedést az ügyfél futamidő-hosszabbítással előzhetné meg, ilyen irányú kérelmét pedig a bankoknak automatikusan kellene elfogadniuk.
  

A Portfolio.hu alábbi cikkében rámutatott, hogy amennyiben a csökkentett törlesztőrészlethez képest az emelkedés 15%-ban való korlátozását kéri az ügyfél, egy átlagosnak mondható lakáshitel futamideje a jelenlegihez hasonló árfolyamszint mellett az eredetinek közel másfélszeresére nyúlhat:A kormány tervei szerint a bankoknak kell állniuk az árfolyamrögzítés igénybe vételével kapcsolatos közjegyzői díjat - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint az ezzel kapcsolatos rendelet már megszületett, és Navracsics Tibor aláírására vár. A döntés oka az lehet, hogy a közjegyzői díjakat a közjegyzői kamara aggályait figyelembe véve az általános szabályok szerint határoznák meg, vagyis nem lennének a szokásosnál alacsonyabbak, ezzel pedig nem terhelnék tovább a devizahiteleseket.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek