Bank

Gyors végtörlesztés, lépés a stabilitás felé

Portfolio
Az igény benyújtásától (legkésőbb december 30.) számított 60 napon belül rendeznie kell valamennyi fizetési kötelezettségét annak, aki kedvezményesen szeretné végtörleszteni devizahitelét - derül ki abból a módosító javaslatból, melyet az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága nyújtott be hétfőn a végtörlesztésről szóló jogszabály-módosítások parlamenti szavazása előtt. A javaslat emellett gyakorlatilag kizárja a hitelközvetítőket a forinthitelezési folyamatból. A módosítások érezhetően normalizálnak az eredeti törvényjavaslaton, s a pénzügyi stabilitást szolgálják.
Rogán Antal pénteken benyújtott törvénymódosító javaslata értelmében december 30-égi igényelhetik a deviza alapú jelzáloghitellel rendelkezők hitelük kedvezményes végtörlesztését. A Gazdasági és informatikai bizottság mai módosító javaslata értelmében ugyanakkor ezt követően két hónapon belül végtörlesztenie is kell az ügyfélnek. Vagyis aki megtakarításból nem képes erre, a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentést követő 60 napon belül rendelkeznie kell az új forinthitellel.

A szöveg ugyanis úgy fogalmaz, hogy "a pénzügyi intézmény (...) köteles a hitelfelvevő által megjelölt időpontig, de legkésőbb (...) 60 napon belüli időpontig a, a szerződés végtörlesztésre irányuló lezárását előkészíteni, a hitelfelvevő pedig köteles a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentésének megfelelően, , legkésőbb a szerződés végtörlesztésre irányuló lezárásával egyidejűleg a végtörlesztéssel kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettségének eleget tenni. "

A módosító javaslat a devizahitelüket forintosítani szándékozó ügyfelek és a teljes procedúrát lebonyolító bankok helyzetét nehezíti meg. A gyakorlatban mindez ugyanis azt jelenti, hogy amennyiben nem indítja el valaki a kérelmezést megelőzően a végtörlesztésre szolgáló új forinthitel felvételét, az igénybejelentést követően már csak két hónapja lesz a forinthitel-felvételt lebonyolítani. Ennek végső időpontja tehát február 28. Kérdéses, ez esetben ilyen rövid idő alatt a bankok kapacitása képes lesz-e megbirkózni a tömeges hiteligénnyel.

Az időbeni korlátozás ugyanakkor már önmagában is csökkentheti a végtörlesztők táborát, ezáltal kisebb lehet a bankszektor hitelleírásból származó vesztesége. Hogy mennyivel, nehéz megjósolni.Rogán Antal mindezzel kapcsolatban hétfőn az MTI jelentése szerint elmondta, valóban december 30-ig lehet kérelmezni a végtörlesztést, az általa támogatott, a gazdasági bizottság módosító indítványa alapján pedig az igénybenyújtástól számított 60 napon belül kell majd teljesíteni. Rogán szerint ez egy tiszta helyzetet jelent a magyar bankrendszer számára is, mert májusban, amikor az ez évi mérlegeket lezárják, már teljesen egyértelmű lesz, hányan éltek a végtörlesztéssel, és annak milyen költsége van a bankrendszer számára - mondta a képviselő.

Ugyancsak a gazdasági bizottság módosító javaslatában szerepel, hogy a végtörlesztésre nyújtott kölcsönre vonatkozón pénzügyi szolgáltatás közvetítéséért a közvetítő díjazást nem jogosult érvényesíteni a megbízójával szemben. Mindez gyakorlatilag kizárja a hitelközvetítőket a forinthitelek nyújtásának folyamatából.

A végtörlesztéssel kapcsolatos fontosabb törvénymódosítási javaslatok lényege: - lakóingatlanon alapított zálogjoggal vagy állami készfizető kezességgel nyújtott devizahitelek végtörlesztése esetén a pénzügyi intézmények 180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF illetve 200 JPY/HUF árfolyamot alkalmaznak, ha - a végtörlesztéssel érintett devizahitel folyósításánál alkalmazott árfolyam ezeknél nem volt magasabb - a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igénybejelentést 2011. december 30. napjáig kell benyújtani - a végtörlesztést az igénybejelentést követő 60 napon belül le kell bonyolítani - a végtörlesztéssel érintett devizahitelhez kapcsolódó áthidaló vagy gyűjtőszámlahitel-tartozás végtörlesztését a hitelfelvevő ezzel egyidejűleg vállalja - a pénzügyi intézmény nem utasíthatja el az igénybejelentést, köteles a végtörlesztésre irányuló lezárást 60 napon belül előkészíteni - költségtérítést és egyéb díjat vagy jutalékot a végtörlesztésért nem lehet felszámítani - a törvény a kihirdetést követő 3. napon lép hatályba, és 2012. április 1-jén hatályát veszti

mkb fintechlab design summit
Alteo klub
STA_28800
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
mkb fintechlab design summit