Bank

Csányi: az OTP kibírja a végtörlesztést, de a kamatok elszabadulhatnak

Portfolio
Az OTP stabil marad akkor is, ha az összes devizaadósa végtörleszti a hitelét - mondta a Budapesti Corvinus Egyetemen Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója a hitelközvetítőket is felelőssé tette a devizahitelek felfutásáért, és szerinte a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek jó része pedig kifejezetten spekulált a hitellel - tudósított a Privatbankar.hu.
A verseny természetesen jót tesz a magyar bankszektornak, ám arra is figyelmeztetett, hogy "ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok". A bankvezér úgy vélekedett: Magyarország gazdaságának mérete túl kicsi 38 bankhoz. Csányi szerint pont a kiélezett verseny vezetett oda, hogy a devizahitelezés elburjánzott Magyarországon, hiszen a piaci helyzet sok szereplőt hajszolt ésszerűtlen magatartásba.

Az OTP lobbizott a devizahitelek ellen - emlékezett Csányi Sándor. Szavai szerint tíz évvel ezelőtt az MKB indult el ezen a vonalon úttörőként euró alapú hiteleivel, 2004-ben pedig a CIB és a K&H indult a svájci frank alapú hitelekkel, de az OTP ekkor még mindig nem kapcsolódott be ebbe - hívta fel a figyelmet Csányi. Szerinte a devizaadósok jelentős része szabad felhasználású devizahitelt vett fel, fedezetül adta az ingatlanát, a hitelt pedig betétekbe fektette, kihasználva a kamatok közti különbséget, magyarul, ezek a hitelesek kifejezetten spekulatív céllal vették fel a kölcsönt. Ezzel alátámasztotta azt a nézetet, miszerint hibás döntés volt a lakáscélú és a szabadfelhasználású jelzáloghiteleket egy kalap alá vonni a végtörlesztés kapcsán. Az elnök-vezérigazgató szerint a legbosszantóbb az, hogy ezeknek az adósoknak egy nagy részét a hitelközvetítők beszélték rá a devizahitelre. Csányi szerint alaposan át kellene gondolni, hogy a hitelközvetítők folytathassák-e tovább ténykedésüket az országban.

Az OTP-nek 1200 milliárdnyi lakáshitele van, ebből 548 milliárd a devizahitel. Ha ennek átváltása teljes egészében meg is történik az OTP tőkemegfelelési mutatója akkor is stabil marad, megfelel majd a Tier1 szabványnak - 13 százalék lesz, vagyis messze az előírt követelmények felett. Ha nagyon kevesen váltják át a hitelüket, nagyobb megrázkódtatás nem lesz - mondta Csányi.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock