Előfizetői tartalom

Sorra dőlnek a lakossági hitelek - Mit művelt az erős frank?

Portfolio
Tovább nőtt, de nem drámai mértékben a bankok nem teljesítő hiteleinek aránya a harmadik negyedévben - mutatják az MNB friss statisztikái. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a deviza alapú jelzáloghitelek minősége nagyobb mértékben romlott, mint a forint alapúaké, a nem teljesítő lakossági hitelek teljes aránya (lakossági NPL-ráta) pedig fél százalékponttal 11,5%-ra emelkedett. A magyarázó változók között továbbra is a munkanélküliség tűnik a legerősebbnek, a közeljövőben azonban paradox módon a végtörlesztés is rontja majd a statisztikát, hisz a jól fizető hitelek kerülnek ki ily módon a bankok portfóliójából. A bivalyerős svájci frank ebben a negyedévben (még?) mérsékelten éreztette hatását.

Kapcsolódó cikkünk2011.11.23Vallottak a magyar bankok: pusztított a végtörlesztésÉrdekfeszítő adatokat tett közzé szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lakossági hitelek késedelmességére vonatkozóan. A számokból kiderül: a 90 napon túl késedelmes lakossági hitelek összege a második negyedévben 862 milliárd forintról 947 milliárd forintra nőtt (10,0%-os negyedévi emelkedés)...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái