Előfizetői tartalom

Elszáll az OTP, ha megállapodunk az IMF-fel?

Az EU/IMF-fel folytatott tárgyalásoknak hatalmas a tétje, több elemző véleménye szerint finanszírozási szempontból nincs is igazából alternatívája a tárgyalásokat követő megállapodásnak. Egyelőre még nem tiszta, mihez ragaszkodhatnak a nemzetközi szervezetek a védőhálóért cserébe. Korábbi lapértesülések alapján többek között az MNB-függetlenségének visszaállítását, a Költségvetési Tanács megerősítését, szigorúbb költségvetési politikát kérhetnek, de felmerült a válságadók mértékének jelentős mérséklése, illetve az adók kivezetése is. Az OTP szempontjából leginkább releváns hatás az lehet, ha az IMF megállapodással Magyarország nemzetközi befektetői megítélése javulna, hiszen a bank magyar operációjában jelentős devizahitel állománnyal rendelkezik, a forint várható erősödése többek között alacsonyabb céltartalékolást ezzel párhuzamosan pedig magasabb profitot eredményezne. Várakozásaink szerint a nemzetközi szervezettel folytatott tárgyalásoknak nem lesz tárgya a pénzintézeteknek komoly veszteséget okozó végtörlesztés és az árfolyamrögzítés, de az EU/IMF ragaszkodhat ahhoz, hogy a pénzintézeti különadó a jelenleg ütemezésnél gyorsabban csökkenjen. Az alábbiakban végigvettük, hogyan hathat az erősödő forint, a csökkenő CDS-felár és a most tervezettnél nagyobb mértékben visszaeső bankadó az OTP-re.

Forint, CDS felár. Mit mutat a múlt? Nem a mostani az első eset, amikor Magyarország pénzügyi mentőcsomagról egyeztet nemzetközi szervezetekkel, hiszen 2008-ban összesen 20 milliárd eurós hitelkeretet kapott az ország az IMF-től, az Európai Uniótól és a Világbanktól. Október 26-án (vasárnap) este az IMF vezérigazgatója közleményben jelentette be, hogy az Európai Unió...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés