Bank

Kifakadt a guru: bóvliba kéne vágni az egész világot

Portfolio
A legtöbb európai országnak csőd közeli hitelminősítés dukálna, az Egyesült Államok pedig bóvli besorolást érdemelne - véli a neves svájci befektető, Marc Faber. A guru szerint a fejlett országok igen jelentős fedezetlen kötelezettségekkel rendelkeznek, amelyek majd a jövőben válnak esedékessé. Faber szerint az S&P tömeges leminősítési lépése nem lesz komoly hatással a részvénypiacokra - írja a CNBC.
A legtöbb európai országnak CCC, vagyis csődben lévő ország minősítésével kellene rendelkeznie, miközben az USA BBB-s, vagyis bóvli minősítést érdemelne - fakadt ki a neves svájci befektető, Marc Faber. A fejlett országok ugyanis igen jelentős jövőben esedékes fedezetlen kötelezettséggel rendelkeznek. A Gloom, Boom & Doom hírlevél szerzője szerint Franciaország egy fokozatú leminősítése (amellyel most az USA-val megegyező AA+ besorolással rendelkezik az S&P-nél) nem volt hatékony, jelenleg nem vásárolna sem amerikai, sem francia papírokat. A németek besorolása megfelelő, hiszen a germán állam az eurózóna legerősebb országa. Németország azonban szintén jelentős fedezetlen kötelezettségekkel rendelkezik - figyelmeztetett Faber.A guru szerint az S&P tömeges leminősítése nem lesz nagy hatással a részvénypiacokra, azok ugyanis ezt a lépést már beárazták. Amire sokkal inkább hatással lehet a hitelminősítő döntése, az az euró árfolyama. Az euró egy gyengülő trendben van, az európai országok jelentős dollárban denominált adóssága pedig az euró leértékelődésével egyre nagyobb terhet jelent. A részvénypiacokat igazán csak az mozgatná meg, ha egyes országok úgy döntenének, elegük van, és inkább kilépnek az övezetből. Ha ezt csak Görögország tenné meg, az nem lenne nagy katasztrófa, de ha mellette a spanyolok, a portugálok, és az olaszok is így döntenének, az már komoly hatással lenne a derivatív piacokra.

Marc Faber élete
Marc Faber 1946. február 28-án született Zürichben, Genfben járt iskolába. Közgazdászként végzett a Zürichi Egyetemen, 24 éves korában Ph.D. fokozatot szerzett. Az 1970-es években Faber a White Weld & Company cégnél dolgozott New Yorkban, Zürichben és Hongkongban. Az ázsiai városba 1973-ban tette át a székhelyét, 1978-1990 között ügyvezető igazgatója volt a Drexel Burnham Lambertnek. A cég megszűnése után saját céget alapított, Marc Faber Limited névvel. Jelenleg Thaiföldön él, Chian Mai-ban.
A Marc Faber egy befektetési tanácsadó cég, alapvetően érték alapú stratégiát követ, azonban ez a befektetési politika sokszor keveredik a piac ellen játszó megoldásokkal. Faber általában szeret elvonatkoztatni az éppen aktuálisan mainstream nézettől és inkább alternatív befektetési megoldások iránt mutat érdeklődést. Legnagyobb megérzései között említik, amikor az 1987-es tőzsdekrach előtt egy héttel a részvénypiaci kiszállás mellett érvelt, bár később ő is beismerte, hogy életveszélyes volt ez a tanács.

Véleménye szerint a piaci időzítés a legfontosabb, Faber persze nem tökéletes, 1999-ben például nagyon sok pénzt vesztett azzal, hogy az amerikai piac esésére játszott, 2000 óta viszont minden nagyobb trendet helyesen játszott meg. Megjósolta az olaj, a nemesfémek és egyéb nyersanyagok árfolyamának felrobbanását, sőt a feltörekvő piacokat mindig is a legjobb piacok között emlegette. A pénzügyi válságot is nagyjából jól látta előre, 2007 közepén már nagyobb korrekció eshetőségéről beszélt, 2008 júniusában a Bloombergnek adott interjújában azt vetítette előre, hogy gyakorlatilag minden eszközosztály (részvény, ingatlan, nyersanyag) esés elé néz.

A Doktor Doom névre keresztelt befektető sikeres megérzéseinek köszönheti hírnevét, ő jegyzi a Gloom, Boom and Doom hírlevelet, számos konferencián vesz részt előadóként, interjúkat ad a CNBC-nek és a Bloombergnek.

Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-172692013