Bank

A privátbankárok véleményt mondtak - Itt a lista!

Portfolio
Az Euromoney 2011 végén újfent elkészítette a Privátbanki felmérését, az eredményeket a közelmúltban publikálták, a hivatalos díjkiosztóra pedig február 16-án került sor Londonban. A felmérés sajátossága, hogy nem az ügyfelek mondanak véleményt a szektorról, hanem a szektor mond saját magáról és a tagjairól véleményt, vagyis a riválisok jelölései alapján alakul ki a végső rangsor az egyes kategóriákban. A magyar piacon a szolgáltatók 32 kategóriában versenyeztek egymással, a legtöbb első helyezést a Bank Gutmann, a Citibank és Concorde Alapkezelő szerezte meg. A szektorban viszont a legnagyobb elismerésnek az "Összességében a legjobb privátbanki szolgáltatás" kategória számít, amelyben az Erste lett a győztes a BNP Paribas és a Bank Gutmann előtt.
Milyen helyezést szeretek a hazai privátbankok?

A legfrissebb Euromoney Privátbanki felmérés szerint Magyarországon 32 kategóriában hirdettek győztest, azt viszont már az elején érdemes kiemelni, hogy sok szereplő ennél jóval kevesebb kategóriában tudott versenyezni, hiszen vannak olyan szolgáltatások, amelyek kevésbé hangsúlyosak. Például az univerzális banki szereplők jellemzően szélesebb szolgáltatási palettával rendelkeznek, mint azok a kisebb szereplők, amelyek csak adott vagyonkezelési szolgáltatásban kívánnak versenyezni az ügyfelekért.

Szám szerint a legtöbb első helyezést, nevezetesen nyolcat a Bank Gutmann szerzett meg, amely a magyar piacon azért számít unikálisnak, hiszen klasszikus offshore privátbanki szolgáltató, a belépési limitje ennek megfelelően kiemelkedő a magyar piacon, 270 millió forint. A Bank Gutmann a 32 kategóriából valójában 15-20 kategóriában tud versenyezni, és olyan kategóriákban tudott első lenni, mint a titoktartás és biztonság, személyre szabott vagyonkezelés, vagy az öröklés és utódlás tervezés.

Sorrendben a második helyen a Citibank végzett, amely 6 első helyezést is kapott, a dinamikusan növekvő üzletág a vagyonkezelési oldalon kapott sok első helyezést, így a befektetési termékek körében, a devizában, vagy éppen a strukturált termékekben. Hasonlóan a Citibankhoz a Concorde Alapkezelő is a vagyonkezelési oldalon kapott sok első helyezést, így például a részvény- és kötvényportfólió kezelésben, vagy a hedge fund stratégiákban.

A privátbankárok véleményt mondtak - Itt a lista!
Az OTP Bank és a BNP Paribas is 4-4 első helyezéssel büszkélkedhetett, külön érdekesség, hogy volt olyan kategória, amelyben mind a két szereplőnek meg kellett osztoznia az első helyen. Az OTP Bank a kötvényportfólió kezelésben osztozott a Concorde-dal az első helyen, míg a BNP Paribas a Bank Gutmann-nal és Concorde-dal osztozott a családi vagyontervezés kategóriájában. Igaz az Erste Bank két első helyezést kapott, viszont abból az egyik az összesített első helyezés. A MKB Bank állt még két első helyezéssel, miközben egy-egy helyezést kapott a Friedrich Wilhelm Raiffeisen, a CIB Bank és a K&H.

Euromoney Privátbanki Felmérés
A tekintélyes brit pénzügyi szaklap, az Euromoney minden évben több felmérést is végez, ezek között az egyik a Privátbanki Felmérés, amely adott régióra és országra vonatkoztatva is rangsorolja a privátbanki szolgáltatókat. A felmérés különlegessége, hogy két részből áll, az első rész a szolgáltatók legfontosabb adatait tartalmazza, miközben a második a versenytársak jelöléseit, rangsorolását. A privátbanki teljesítmény esetén a felmérés arra kíváncsi, hogy melyek voltak a privátbank legfőbb statisztikái, így a kezelt vagyon nagysága és annak növekedése, az ügyfélszám, valamint a privátbank jövedelmezősége. Utóbbi esetben az Euromoney gyűjtése arra irányul, hogy felmérje, adott országban a privátbanki vezetők hogyan vélekednek a saját bankjuk, illetve a riválisok érdemeiről és hibáiról.

Minden országban körülbelül 30 kategória szerint osztályozzák a szolgáltatókat (jellemzően az első 6 vagy 10 szereplőt), a besorolás különlegessége, hogy a szektor saját magáról, illetve saját tagjairól mond véleményt, tehát egy győztes azt mondhatja el magáról, hogy a riválisok szerint adott kategóriában ő volt a többség szerint a legjobb adott évben. Minden régióban és országban van egy külön összesített kategória is, amely a legjobb privátbanki szolgáltatónak járó elismerést tartalmazza. Az Euromoney-nál az összesített kategóriában mindössze 30 százalékban számít a privátbank teljesítménye, miközben 70 százalékot a versenytársak jelölései jelentenek.


Jelentősen átalakult a dobogó

Az Euromoney országokra lebontva igaz több mint 30 kategóriában hirdet győztest, azonban van egy speciális kategória is, amelyet különös becsben tart a szektor, mégpedig az "Összességében a legjobb privátbanki szolgáltatás" kategóriát. Tavaly az OTP Bank Privátbanki üzletága nyerte el az összesített első helyezést, a mostani összesítés szerint viszont a legjobbnak az Erste Bank privátbanki üzletága bizonyult.

A privátbankárok véleményt mondtak - Itt a lista!
Az Euromoney összesített rangsora nagyon speciális, hiszen a pontozásban jelentős arányt képvisel, hogy a privátbanki szektorban a versenytársak miként vélekednek egymásról. A friss felmérésből pedig az derült ki, hogy a magyar privátbanki piacon a szolgáltatások összességét tekintve az Erste Bank bizonyult a legjobbnak a szolgáltatók szerint.

Az üzletág mindössze 5 évvel ezelőtt indult, miközben 2009-ben 1250 ügyfél 97 milliárd forintját kezelték, addig 2011 végén már 1700 ügyfél 145 milliárd forintját. Mindez azt jelenti, hogy a növekedési fázisban lévő üzletág 2009-2011 között éves szinten átlagosan 22,3 százalékkal tudta növelni a vagyonát, míg 16,6 százalékkal az ügyfélszámát, amely jóval magasabb, mint a piaci átlag (ennek azonban szegmentációs okai is vannak).

Az összesített listát más szempontból is érdemes megnézni, például abból az aspektusból, hogy a tavalyi évhez képest mi változott a legjobb privátbank kategóriájában. A legszembetűnőbb változás, hogy a mostani győztes Erste Bank tavaly az összesített rangsorban a 7. helyet szerezte meg. A tavalyi győztes OTP Bank viszont az összesítésben az első helyről a negyedik helyre csúszott vissza. A BNP Paribas is pozitív meglepetéssel tudott szolgálni, hiszen a tavalyi 6. helyükkel szemben most a második helyre értek fel. Az összesített dobogó harmadik fokán nem történt változás, a Bank Gutmann megőrizte a tavalyi helyezését.

Élesedik a verseny a szolgáltatók között

Amennyiben a nemzetközi díjakat is megnézzük, akkor privátbanki körökben nagy elismerésnek számít az Euromoney díja, főleg igaz ez az összesített első helyezésre. Igaz vannak még Európában más díjak is, amelyet például német vagy svájci intézetek adnak ki, azonban itthon a szakma általában a brit Euromoney díjára figyel fel.

Mint megtudtuk, azért a klasszikus privátbankok, amelyek például univerzális banki tevékenységet nem végeznek, ott nem tud már akkora vonzóerőt jelenteni a díj az ügyfelek körében, hiszen a magas kvalitású ügyfeleket a kiszolgálás minősége foglalkoztatja, nem az alapján választanak szolgáltatót, hogy annak milyen díjai vannak. Azonban egy univerzális bank esetében, ahol a 30-150 millió forint közötti ügyfelekre koncentrálnak a szereplők, ott nagyon sokat számít egy ilyen díj megszerzése, főleg igaz ez az összesített első helyre.

A kritikusok szerint viszont az egyik legfőbb hátránya a felmérésnek, hogy az a szektor privát véleményét tükrözi, és nem az ügyfelek véleményét, pedig privátbanki oldalon az igazi elismerés az, ha az ügyfelek elégedettek egy adott szolgáltatóval. Pontosan ezért sokak szerint jobban tükrözi hazánkban egy privátbanki üzletág milyenségét a kezelt vagyon és/vagy az ügyfélszám változása. Az Euromoney is elismeri ezt a problémát, azonban mint írják, a felmérést ilyen módon elkészíteni nagyon körülményes lenne, hiszen a titoktartásra ügyelni kell, miközben egy reprezentatív minta felállítása is nehéz feladat.

A piaci szereplők azonban abban egyetértenek, hogy egy szolgáltató számára az lenne a fontos, hogy a teljesítményét meg tudja őrizni hosszabb időszakon keresztül is, hiszen egy olyan üzletágról beszélünk, amely több évtizedes vagyonkezelésre vállalkozik. A magyar piacon visszatekintve az elmúlt néhány évre, a volatilitás volt a jellemző a helyezésekre, amire magyarázatot ad, hogy a szektor saját magát értékeli a felmérésben, azonban megfigyelhető, hogy egyes kategóriákban kezd stabilizálódni az élmezőny, legalább is, ha az első 3-4 helyezést nézzük.
SZG_9486
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
maci