Bank

A japán befektetők menekülésével lezárulhat a brazil "devizaháború"

Portfolio
A japán befektetők, akik a válság után több közel 100 milliárd dollárt talicskáztak a legnagyobb latin-amerikai országba, Brazíliába, elfordultak az országtól. Brazília ugyanis komoly küzdelmet folytat a reál erősödése ellen, ez viszont egyre kevésbé teszi vonzóvá az országot. A tavaly júliusi csúcs óta a japán befektetések nagy részét kezelő háziasszonyok 29 százalékkal csökkentették brazil befektetéseiket, amivel nagyban hozzájárultak a "devizaháború" befejeződéséhez - írja a Financial Times.
Kevesebb mint egy év alatt, nagyjából 30 milliárd dollárt vontak ki a japán kisbefektetők a Brazíliában befektető alapokból. A külföldi piacokon befektető japán alapok, az úgy nevezett Toshin alapok közül a brazil reálban denominált befektetések - a háztartások vagyonát hagyományosan kezelő, Mrs Watanabe-ként is becézett háziasszonyok körében - igen népszerűekké váltak az elmúlt években. Míg 2009-ben alig 6,9 milliárd dollárt kezeltek, tavaly júliusra már 102,9 milliárdos vagyonnal rendelkeztek - a Nomura szerint. Az ország népszerűsége részben a magas hozamokon, és a brazil reál folyamatos erősödésében rejlett.

Csakhogy Brazíliában hadat üzentek a reál felértékelődésének, a jegybank jelentős kamatcsökkentéseket jelentett be, rontva a rendkívül vonzó hozamokon, a kormány pedig kevésbé piacbarát, a külföldi befektetőket-, illetve a tőzsdei vállalatok működését közvetlenül és nagy mértékben befolyásoló intézkedéseket vezetett be. Tavaly július óta a japán befektetők 29 százalékkal csökkentették brazil befektetéseiket, amit az elemzők eleinte ideiglenes tőkekivonásként értékeltek, mostanra azonban egyre többen a deviza-háború végét, és trendfordulót látnak a kivonási hullám mögött. A japán tőkekivonás önerősítő módon maga is jelentősen hozzájárult, hogy a brazil reál júliusi csúcsa óta több mint 30 százalékot gyengült a dollárral szemben.

A japán befektetők menekülésével lezárulhat a brazil
A japán tőke a tavaly márciusi szökőár óta jóval kockázatkerülőbbé vált, és a befektetők jelentős összegeket mozgósítottak haza, hogy támogassák a felépülést. A brazil piacokról emellett többek között a török és ausztrál piacokra áramlott a tőke a brazil jegybank augusztus óta végrehajtott 4 százalékos kamatcsökkentése miatt, de egyre népszerűbbek az amerikai ingatlan befektetési vállalatok is.
Frankfurti tőzsde
Ezek a legsugárzóbb mobiltelefonok: a tied is köztük van?
gyar
deloitte logo
Brexit fellelegezhetnek a nalunk elo britek is allampolgar jog letelepedes1500
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Pokoli számok a Deutsche Banktól