Bank

Gyenge teljesítményről számolt be a Plotinus

Portfolio
A Plotinus tegnap késő este tette közzé az első féléves jelentését, amelyből az derül ki, hogy az erős első negyedév után viszonylag gyenge második negyedév következett. A cég az első negyedév során 54 millió forintos eredményt tudott elérni, azonban a pozíciókon elszenvedett nagyobb júniusi veszteségek miatt a második negyedévben 14,6 millió forint volt a nyereség. A társaság által közöltek szerint az egy részvényre jutó saját tőke értéke 1850 forint volt, miközben egy hónappal ezelőtt még a cég BVPS-e 1945 forint volt.
A jelentés szerint negyedéves szinten igaz tudott emelkedni a saját tőke, viszont a BVPS alapján a saját tőkének jelentősen csökkennie kellett. Mindez azért fordulhat elő, mivel a BVPS számítása során a piaci árfolyamokat vették figyelembe, a nem realizált veszteségek miatt pedig a saját tőke csökkent, viszont ez a könyvekben egyelőre nem jelent meg. Pontosan ezért fordulhat elő az az ellentmondásos helyzet, hogy a második negyedévben 14,6 millió forintos nyereséget ért el a cég, és a könyvekben a saját tőke emelkedett, viszont a BVPS 5,6 százalékkal csökkent a negyedév során.

A társaság eredményességének záloga, hogy miként teljesítenek a derivatív pozíciói, ebben a tekintetben pedig nagyon vegyes volt a második negyedév. Áprilisban és májusban a pozíciók alapvetően nyereséget termeltek, például EURGBP shorton, a korábban nyitott S&P 500 határidős vételi pozíción és az EURHUF-ra kiírt call opción nyereséget tudtak elkönyvelni. A június viszont a rossz fogadások hónapja volt, hiszen a XAUEUR vételi pozíciók, az S&P 500 és Nasdaq vételi pozíciók, és a 10 éves amerikai kötvényhatáridő vásárlása is veszteséggel végződött.

Gyenge teljesítményről számolt be a Plotinus
A hosszabb távú befektetések között a görög kitettség egyelőre rosszul sült el, a görög kötvénycsere után ugyanis a megérkező EFSF kötvényeket eladták és újabb görög kötvényeket vásároltak, a névérték 20 százalékán. Azért gondolták, hogy meg kell venni a kötvényeket, hiszen egy kilépés esetén is fizethet ennyit a görög állam, ha viszont nincs kilépés, akkor az árfolyam felrobbanhat. Ennek ellenére a kötvényeket komoly veszteséget szenvedett el a Plotinus, az árfolyam a névérték 10 százalékára esett vissza.

Hazai vonalon alapvetően a kockázatosabb eszközökbe látott fantáziát a Plotinus, növelték az OPUS és Magnolia átváltható vállalati kötvénykitettségüket, miközben elkezdtek TVK-t vásárolni. Utóbb részvényben azért bíznak, mivel szerintük a kis/közép részvény szektor nagyon alulértékelt, a MOL/TVK költségcsökkentő program révén javulhat az eredményesség, végül remélik, hogy a ciklus alját elérte a cég, és innen a profitábilitás javulhat. A kedvező beszállási lehetőség miatt júniusban Állami Nyomda részvényeket is vásároltak.

Gyenge teljesítményről számolt be a Plotinus
A magas kockázatok, és bizonytalan gazdasági környezet miatt a társaság teljes likvid vagyona 307 millió forint volt, ebből 74 millió forint volt készpénzben és diszkontkincstárjegyekben, míg a külföldi határidős számlákon 600 ezer euró és közel 300 ezer dolláros letétet tartottak. A kockázatosabb eszközök, így a kötvény- és részvénybefektetések 390 millió forintot tettek ki. Ezen belül 67 millió forint volt magyar részvényekben, 65 millió forint külföldi részvényekben, míg 258 millió forint euróban denominált vállalati- és államkötvényekben.

Ezt meghaladóan több nyitott derivatív pozícióval is rendelkezett a cég. A legnagyobb pozíció mögöttes értéke közel 2 milliárd forint, ebben az esetben a cég arra számít, hogy az S&P 500 index emelkedni fog. A Japán 10 éves állampapír short pozíció mögöttes értéke 200 millió forint. Ezen felül még 20-30 millió forint mögöttes értékben találhattunk a portfólióban DJ Eurostoxx Bank Index long pozíciót, valamint EURHUF call opciót.

A reálgazdasági befektetéseket illetően nem történt változás, továbbra is a David Gerincklinika Zrt. található a portfólióban, a 91 százalékos részesedés jelenleg a társaság könyveiben 26,3 millió forintos értékkel szerepel.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek