Bank

Bankmentő csomagot kér szomszédunk?

Portfolio
Bár hivatalosan nem erősítették meg, sőt cáfolták a felek, egyre többen spekulálnak arra, hogy Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország és Ciprus után Szlovénia lehet a hatodik olyan euróövezeti ország, amelyet az EU pénzügyi segítségben részesít, mégpedig bankszektora miatt - írja a Business News Europe.
Az utóbbi időben a Bloomberg és a Financial Times hasábjain is Szlovéniát nevezték meg a következő "gyanús" országként, amely pénzügyi mentőcsomagot kérhet Brüsszeltől az ország növekvő problémákkal küzdő bankjai miatt. A nem teljesítő hitelek aránya a Raiffeisen Research adatai szerint jelenleg 16-18% körüli, ami jelentős emelkedést jelent a 2011 végi 11,5%-hoz képest. Bár a Raiffeisen elemzői szerint nem valószínű, hogy rövid távon Szlovénia egy spanyolországihoz hasonló mentőcsomagot kér az EU-tól, úgy gondolják, a bankok pénzügyi problémái negatív hatással lesznek Szlovénia gazdasági teljesítményére. "Makrogazdasági szempontból a bankszektor gyengesége és a visszavetett hitelezés akadályozni fogja a beruházásokat és a gazdasági növekedést" - fogalmaznak.

A különösen a sajtóban szárnyra kapott spekuláció azonnal válaszra késztette az ország pénzügyminiszterét: nincs szükség európai pénzügyi mechanizmusok segítségére, sem a bankok tőkemegfelelése, sem fiskális okok miatt - közölte. Hozzátette: az állami tulajdonú bankok feltőkésítése mellett a szlovén kormány keményen dolgozott eddig saját pénzügyei rendbetételén is, így a 2011 végi 6,4%-ról idén 3,6%-ra csökkenhet az államháztartási hiány, hogy aztán 2013-ban 3% alá essen. Az Európai Bizottság nem kapott és nem is vár megkeresést Szlovénia részéről - közölte Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője is hétfőn egy brüsszeli sajtótájékoztatón, reagálva a sajtóhírekre.

Múlt héten ugyanakkor a szlovén pénzügyminiszter azt is jelezte, hogy a legnagyobb szlovén bank, az állami többségi tulajdonban lévő Nova Ljbuljanska Banka (NLB) 500 millió eurónyi friss tőkére szorulhat 2013 végéig a hitelportfólió romlása miatt. Az European Resolution Capital Fund számítása szerint 1,5 milliárd eurónyi olyan hitellel rendelkezik a társaság, amelyet nem fognak visszafizetni az ügyfelek. A szektor teljes rosszhitel-állománya március végén elérte a 6 milliárd eurót.

Az állam több intézkedéssel is segíti az NLB pénzügyeinek rendbetételét: a közelmúltban több mint 380 millió euróval növelte a társaság tőkéjét, így elsődleges alapvető (core Tier 1) tőkemutatóját 6%-ról 9%-ra emelte, megfeleltetve a bankot az Európai Bankhatóság (EBA) követelményeinek. A KBC, amely 22%-os részesedéssel rendelkezik a bankban, nem vett részt a tőkeemelésben, veszélyben látta volna ugyanis ezzel saját, EU által elfogadott szerkezetátalakítási tervét. Az állam viszont többségi tulajdonost nem talált eddig a bankra, ami szintén fűti a bankmentő csomag szükségességéről szóló spekulációt. A kormány célja most, hogy egy stratégiai befektető részvétele révén részesedését a jelenlegi 64%-r-ól 25%-ra csökkentse az NLB-ben.

A szlovén GDP idén 0,9%-kal csökkenhet, miután tavaly már egy 0,2%-os visszaesést élt át az ország gazdasága. A gyenge makrogazdasági teljesítmény kedvezőtlen a bankszektor hitelportfóliójának minősége szempontjából, és további bizonytalanságot okoz a jövőre nézve.

Bankmentő csomagot kér szomszédunk?
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
BÉT
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
libra fecebook digitalis penz