Bank

Az Erste megvette a BNP Paribas privátbanki üzletágát

Portfolio
Az Erste Bank által tartott sajtótájékoztatón Jelasity Radován elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy megvásárolják a BNP Paribas Wealth Management üzletágát, amivel az Erste Private Banking a legnagyobb öt szereplő közé kerül be 200 milliárd forintos vagyonával. Az akvizíció részleteiről annyit lehetett megtudni, hogy 400 ügyfél 60 milliárd forintos vagyona kerül át az Erstéhez, a tranzakció részeként pedig a teljes privátbanki stáb is átkerül. Az akvizíció lezárására novemberben kerülhet sor, mivel a PSZÁF engedélyt is meg kell kapni.
Az Erste Bank jelentős változáson megy keresztül, 2015-re cél ,hogy fókuszált kiszolgálás valósuljon meg, a lakossági üzletágban 500 ezer munkabéres ügyfél elérése a cél, amely a jelenlegi szintek dupláját jelenti. Lakossági oldalon felértékelődik a prémium- és privátbanki üzletág, a prémium üzletágat nem is olyan régen indította el az Erste, amely olyan ügyfelek számára érhető el, akik 10-50 millió forintos megtakarítással rendelkeznek, vagy legalább 300 ezer forintos jövedelemmel - mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank vezérigazgatója.

Az új stratégia részeként a hitelezést is hajlandóak erőteljesebben beindítani, egy éve az volt a fókuszban, hogy közvetítőként keresztül tegyék ezt meg, most viszont sokkal inkább a saját hálózatra kerül a hangsúly. Ennek megfelelően a jövőben a kockázatkezelési módszereket is újra kell gondolni, hiszen a jelenlegi környezetben csak így lehet a hitelezési tevékenységet a nagy visszaesés után felépíteni. Betéti oldalon a bővülés folyamatos, további növekedést hozhat, hogy jövő héten egy új kampány indul.

A bank magyar piac iránti elkötelezettségét mutatja, hogy az Erste egy akvizíciót jelentett be a mai napon, mint a vezérigazgató elmondta tegnapelőtt aláírták a szerződés a BNP Paribas Weath Managementtel, ami azt jelenti, hogy átveszik a teljes privátbanki állományt. Az akvizícióra még a PSZÁF-nak áldását kell adnia, a végső lezárásra pedig novemberre várható. A tranzakcióval 400 ügyfél 60 milliárd forintos vagyon kerül át az Erstéhez, amivel a piaci részesedés 9 százalékról 12 százalékra fog emelkedni. A tranzakció részeként nemcsak a vagyon és az ügyfélkör kerül átadásra, hanem a BNP-nél lévő tanácsadók is, ennek megfelelően az ügyfelek lemorzsolódása is minimális lehet a tranzakció miatt - tette hozzá Kállay András, az Erste Private Banking vezetője.

Az Erste privátbank 150 milliárd forintos vagyont kezel jelenleg, a tranzakció hatására viszont ez a vagyon 200 milliárd forint fölé fog emelkedi. A tavaly év végi összesítés szerint a TOP-5 privátbank (OTP, Raiffeisen, MKB, CIB) közé fog kerülni az Erste, és a cél az, hogy tovább emelkedjen a bank részesedése. A BNP Paribas Wealth Management megvásárlása jól beleillik az Erste stratégiájába, a privátbanknál szigorúan vették korábban is a belépési limitet, a BNP Paribas ügyfeleivel viszont az átlagvagyon emelkedni fog, hiszen 100 millió forintos belépési limitet határozott meg a BNP Paribas.

Már köztudott volt, hogy a BNP vevőt keres

A Portfolio.hu-nak Kállay András három héttel ezelőtt adott interjút, megosztotta velünk, hogy a növekedési lehetőségek a szektorban már nem olyan jelentősek, mint évekkel ezelőtt, a mérethatékonysági problémák miatt pedig konszolidáció indul el a szektorban, ami az Erste számára is akvizíciós lehetőséget teremt.

A válság kirobbanása után a privátbanki szektorban több külföldi szereplő is kivonult a piacról, Sal. Oppenheim ügyfeleit például a Bank Gutmann vette át tavaly. A szektorban már korábban is sokat lehetett arról hallani, hogy a BNP Paribas a privátbanki üzletágára vevőt keres, eleddig azonban konkrét bejelentésre nem került sor. Néhány héttel ezelőtt egy privátbanki konferencián arról lehetett hallani, hogy hamarosan az adásvételre sor kerülhet. Az Erste bejelentése viszont az utóbbi évek legnagyobb tranzakciója, a várakozások szerint pedig a következő években még hasonló adásvételekre is sor kerülhet.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
IMG_20190910_155319