Bank

Fideszes javaslat a biztosítási adó csökkentésére - Jó hír a CIG-nek?

MTI
Portfolio
Az induló biztosítóknak a tervezettnél kevesebb, fele-, illetve negyedannyi biztosítási adót kellene fizetniük, ha a parlament elfogadja a fideszes Papcsák Ferenc erre vonatkozó, az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványát.
A kormánypárti politikus csütörtökön terjesztette a parlament elé javaslatát, amely úgy szól: a biztosítási adónak "egymilliárd forint tárgyévi bruttó díjelőírás eléréséig 25 százalékát, az egymilliárd feletti, de nyolcmilliárd forint alatti része után 50 százalékát, az e feletti összegre a száz százalékát kell megfizetni".

Papcsák Ferenc indoklásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztosítók indulásához jelentős tőkére van szükség, ráadásul - mint írta - közismert, hogy a biztosítók működésük megkezdése után csak 8-10 év múlva válhatnak nyereségessé, ezért a már nagy díjtartalékokkal rendelkező régebbi biztosítók mellett nagy hátránnyal indulnak.

A képviselő a vállalkozások élénkítése, ezzel pedig a piaci verseny elősegítése érdekében feltétlenül indokoltnak látja, hogy a biztosítók az indulásukat követően "mérsékelt adófizetési kötelezettséget élvezhessenek".

Az Országgyűlés júliusban fogadta el a biztosítási adó bevezetéséről szóló, 2013. január 1-jétől hatályos törvényt, amely szerint a biztosítási adó mértéke cascónál a díj 15 százaléka, vagyon- és balesetbiztosításnál pedig 10 százaléka. Az adónem alanya a biztosító, az abból származó bevétel pedig a központi költségvetést illeti meg.
  

Mivel az egységes biztosítási adó az életbiztosításokat nem terheli, a javaslat a tőzsdei szempontból érdekes CIG Pannóniát nem-életbiztosítást végző leánycégén, a CIG EMABIT-on keresztül érinti. Becsléseink szerint a társaság adófizetési kötelezettsége évi 200-300 millió forint lenne az eredeti törvény életbe lépésével. Ezt a javaslat 75-125 millió forintra csökkentené. Az adó áthárítását kizárva tehát 125-175 millió forint lehet a CIG Pannónia szempontjából a javaslat pozitív eredményhatása. Amennyiben feltételezzük az adó bizonyos mértékű áthárítását, a javaslat pozitív hatása kisebb ennél.

Fideszes javaslat a biztosítási adó csökkentésére - Jó hír a CIG-nek?
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock