Bank

Hogy van a magyar bankrendszer?

Portfolio
Nem a kínálati, hanem a keresleti problémák akadályozzák ma elsősorban a hitelezést Magyarországon - hangzott el a PSZÁF mai sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták a szervezet ma közzétett Kockázati jelentésének legfontosabb megállapításait. A PSZÁF értékelése kissé eltér az MNB-étől, amely a vállalati oldalon elsősorban a szűkös kínálattal magyarázza a hitelezés visszaesését. Szász Károly, a PSZÁF elnöke ma kiemelte: 2007 óta 1300 milliárd forintnyi tőkével támogatták meg a tulajdonosok a magyar bankszektort. Szerinte az önkormányzati adósság állam általi részleges átvétele jó hír is lehet a bankszektornak, hiszen az állam kevésbé kockázatos partner lehet, mint az önkormányzatok. Kiderült: a PSZÁF friss adatai szerint eddig 77 ezer hitelszerződésre kötöttek árfolyamgát szerződést.
Az MNB tegnap közzétett stabilitási jelentéséről:A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kedden közzétett Kockázati jelentés szerint az alábbiak ma a legfontosabb kockázatok a hazai pénzügyi rendszer működése szempontjából:

- a gazdasági növekedés hiánya, gazdasági visszaesés kialakulása,
- az államháztartási hiány finanszírozásával kapcsolatos bizonytalanság - miközben a hiánycél nem megkérdőjelezhető, a finanszírozás forrása még nem pontosan ismert,
- az európai szuverén válság, a pénzügyi szektor aktivitásának csökkenése, a piaci forgalom visszaesése, a nem teljesítő állományok növekedése és egyes - akár európai, home felügyeleti tulajdonosi vagy hazai - intézkedések negatívan hatnak a szereplők jövedelmezősége és ezáltal a kockázati puffert jelentő tőkehelyzetre.

Hogy van a magyar bankrendszer?
1300 milliárddal segítettek az anyabankok

Minden intézkedés, külső és belső körülmény ellenére jó a magyar bankrendszer likviditási és tőkehelyzete - mondta a PSZÁF sajtótájékoztatóján Szász Károly elnök. A magyar bankrendszer tőkemegfelelési mutatója kiemelkedően magas, 14,8%-os szintre emelkedett, ráadásul nemcsak mennyiségét, de minőségét tekintve is jó a magyar bankszektor tőkeállománya.

Különösen fontosnak tartotta Szász Károly megjegyezni, hogy 2007 óta 1300 milliárd forintnyi tőkét kapott a bankrendszer tulajdonosaitól, csak az elmúlt másfél évben pedig 456 milliárd forintos tőkeemelés történt. A magyar bankok relatív tőkeelőnye azonban nem olyan kiugró, mint a válság előtti években, ráadásul új, a korábbiaknál szigorúbb (esetenként országonként is eltérő) tőkekövetelményeknek kell megfelelniük a bankoknak a jövőben a nemzetközi szabályozás változásainak megfelelően.

A PSZÁF szerint a hitelkereslet az igazi probléma

Erős alkalmazkodóképesség jellemzi a magyar bankszektort, különösképpen a költséghatékonyság növelésében, a szükségtelen funkciók leépítésében és egy hatékony struktúra kialakításában jelentkezik ezt - vélte a PSZÁF elnöke. Aggodalomra ad okot azonban az üzleti aktivitás jelentős visszaesése és a nem teljesítő hitelek magas aránya. A mérlegfőösszeg mintegy 2,8%-kal, a hitelállomány 5,6%-kal csökkent 2012 első felében.

Kölcsönös összefüggés van a bankrendszer hitelezési tevékenysége és a beruházások, a gazdasági növekedés alakulása között. A gazdaság visszaesését azonban nem a bankrendszer hitelezési képességének a visszaesése okozza. Sokkal inkább a rendszer hitelezési hajlandóságáról van szó, hiszen a bankszektor kockázatvállalási hajlandósága is visszaesett, ugyanakkor nem ez az effektív korlát - mondta Szász Károly. A probléma inkább a keresleti oldalon tapasztalható mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben, vagyis ez az elsődleges effektív korlát. Ha ez megváltozik, a bankrendszer alkalmas lesz arra, hogy végezze a finanszírozási tevékenységét - tette hozzá.

Hogy van a magyar bankrendszer?
Káros lenne a hirtelen portfóliótiszítás

2012 első felében mintegy 3 százalékponttal emelkedett a bankszektorban a nem teljesítő hitelek aránya - ismertette Szász Károly. A vállalati nem teljesítő állomány 17,6% körül alakul, a romlás azonban folytatódni fog, és meghaladhatja az arány a 20%-ot. A lakossági állomány alakulása viszont enyhe optimizmusra adhat okot, hiszen mutatkoznak a szeptemberi tapasztalatok alapján halvány jelei annak, hogy megáll a minőség romlása. Ez elsősorban az árfolyamgátnak és a hiteleseket segítő intézkedéseknek tudható be a PSZÁF elnöke szerint.

A nem teljesítő hitelek céltartalék-fedezettségével kapcsolatban Szász úgy vélte, ezek szintje megfelelő. A háztartások esetében több mint 100%-kal fedezett az állomány értékvesztéssel és biztosítékokkal, a vállalatoknál pedig csaknem 100% ez a szám. Mind az értékvesztés, mind a biztosíték, mind esetenként a szükséges többlettőke esetében biztosított a fedezettség - fogalmazott Szász. Szerinte a nem teljesítő hitelek hirtelen, túlzott mértékű rendezése (a portfólió túl gyors kitisztítása) szükségtelen veszteségeket okozna a bankok számára az alacsony eszközárak miatt. A fedezetek piacra zúdítása indokolatlan veszteségekkel járna, ezért a bankokat arra kell ösztönözni, hogy hagyják portfóliójukban a nem teljesítő állományukat, azonban képesek legyenek a piaci körülmények változását folyamatosan nyomon követni megképzett értékvesztésükben - mondta Szász. E téren szerinte fokozatosságra van szükség.

Hogy van a magyar bankrendszer?
Rossz jövedelmezőség

A bankrendszer jövedelmezősége 2012 első félévében romlott, a 11 milliárd forintos első féléves profit lényegesen elmarad a 178 milliárd forintos egy évvel korábbi nyereségtől, a 12 havi gördülő érték pedig veszteséget jelez. Van néhány jövedelmezően működő hitelintézet, ebből mintegy három adja az egész szektor jövedelmének több mint háromnegyed részét, a veszteség pedig szintén két-három intézménynél koncentrálódik - hívta fel a figyelmet a PSZÁF elnöke. Pozitív üzenet ugyanakkor, hogy a szektor nettó kamateredménye "hagyományosan" viszonylag stabil, és a költségszint is alacsony. A legnagyobb problémát a magas értékvesztés okozza.

Kérdésre válaszolva Szász elmondta: szerinte az önkormányzati adósság állam általi részleges átvétele jó hír is lehet a bankszektornak, hiszen az állam kevésbé kockázatos partner lehet, mint az önkormányzatok.

Tudnának hitelezni

Dr. Vörös Erika, a PSZÁF vezető elemzője kiemelte: mintegy 4000 milliárd forintnyi olyan likviditással rendelkezik a bankszektor, amelyet (ha kisöpörnék a padlást és a pincét is) hitelezésre (maximum) felhasználhatna. Elsősorban a tőkehelyzet erős, de a likviditási helyzetre sem lehet panasz, vagyis nem a hitelezési képesség gyenge a bankrendszerben. A hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok kényszerértékesítésével kapcsolatban elmondta: öt olyan bank van, amely korábban folytatta a kényszerértékesítés gyakorlatát, az utóbbi időben azonban leállították ezeket, és inkább a megegyezés eszközéhez, vagy a Nemzeti Eszközkezelőhöz fordulnak.

Hogy van a magyar bankrendszer?
Árfolyamgát: 77 ezer szerződés

Több mint 77 ezer szerződés jött létre az árfolyamgát konstrukcióban a PSZÁF legfrissebb adatai szerint, ebből közel 72 ezer köthető (eredetileg is) az Árfolyamgát II.-höz. Az utóbbi időben visszaesett az új szerződéskötések száma, amit a PSZÁF nem üdvözöl, hiszen akik nem ezt választják, "kvázi ajándék pénzről" mondanak le - fogalmazott Vörös Erika. Jó hír, hogy csökkent a 90 napon belüli késedelemben lévő hitelek aránya.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor az egyetlen, amely stabil jövedelmezőséggel rendelkezik. A pénzügyi vállalkozások esetében a követeléskezelési tevékenység felgyorsult 2012 első felében, ami képes volt leállítani ebben a szegmensben a mérlegfőösszeg csökkenését. A biztosítóknál is az aktivitás visszaesése jelenti a legnagyobb problémát.
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
BÉT
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
libra fecebook digitalis penz