Bank

Mentené a kormány a Dunaferrt

Portfolio
A Dunaferr megmentésére készül a kormány a Magyar Nemzet információi szerint. Arra szeretné rábírni az orosz nagytulajdonos Vnyesekonombankot, hogy értékesítse részesedését.
A napilap hátfői cikkében emlékeztet arra, hogy nyár óta a figyelem középpontjában áll a dunai vasmű, amikor is kiszivárogtak azok a hírek, hogy 800 fős elbocsátásra készül a társaság még az idei évben. Múlt héten pedig olyan hírek láttak napvilágot, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter váratlanul lemondta moszkvai útját, ahol az orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság ülését tartották volna és az egyik fajsúlyos téma lett volna a Dunaferr helyzete. A Napi Gazdaság akkori értesülései szerint a kormány még az oroszok magyar állampapírvásárlásait javasolta volna, míg az orosz fél a Malévben ragadt 120 millió eurónyi Vnyesekonombank követelésről, a paksi atomerőmű felújításában való orosz részvételről, a Déli Áramlatról, és a 2020-as orosz világkiállítási pályázat magyar támogatásáról tárgyalt volna.

A napilap szerint egyelőre nem tudni, hogy a kormány miként akarja megmenteni a Dunaferrt. Egy piaci elemző úgy fogalmazott: biztosnak tekinthető, hogy létezik egy olyan szakmai befektető, amelyik hajlandó lenne megvásárolni az oroszok részesedését a cégcsoportban. Ehhez persze arra is szükség van, hogy az orosz fél hajlandó legyen megválni részesedésétől. A társaság állami tulajdonba vételére egyre kisebb esély mutatkozik, miután az elmúlt időszakban többször is úgy fogalmaztak a hazai illetékesek, hogy inkább csak közvetítő szerepet töltene be a kormány a tranzakcióban.

Kié a Dunaferr?
A Dunai Vasműt a magyar állam 2004-ben privatizálta. Az ÁPV által meghirdetett egyfordulós nyilvános pályázaton az ukrán ISD nyert (Indusztrialnij Szojuz Donbásszá, a Donbass Ipari Szövetsége). A 444 millió forintos vételár mellett 17,3 milliárd forintos tőkésítést vállalt, valamint ígéretet tett 72 milliárd forintos beruházásra, valamint 1,3 milliárd forintos kistérségi fejlesztésre. A Dunaferr törzsrészvényeit a Donbass Konzorcium tagja, a Kundax AG vette meg 2004-ben a társaság beszámolója szerint.

2007-ben a Kundax AG eladta a Dunaferr törzsrészvényeit a Steelhold Limited-nek, amely 2007 júniusára a részvények 98,29%-ét birtokolta. Az ÁPV Zrt. akkori közleménye szerint a Cipruson bejegyzett Steelhold Limited 100%-os tulajdonosa szintén a Donbass Ipari Szövetség. A tulajdonosváltást az ISD azzal indokolta, hogy a társaságcsoport szerkezeti folyamatában átalakítások történtek, melynek következtében a Donbass Ipari Szövetség "külföldön lévő eszközei egy társaság, a Steelhold Limited kezébe kerülnek, így hasznosítva az EU által biztosítható kedvezőbb feltételek és kooperáció előnyeit". A Dunaferr tehát jelenleg közvetlenül egy ciprusi társaság tulajdonában áll.

Majd ezek után 2010-ben érkezett a hír, hogy az ukrán ISD acélipari holding az orosz (gyakran orosz állami fejlesztési banknak nevezett) Vnesheconombank tulajdonába került. Ezt követően derült azonban fény arra, hogy az ISD többségi (de nem irányító) tulajdonosa a Svájcban bejegyzett orosz hátterű Carbofer nemzetközi acélipari és nyersanyag-kereskedelmi cégcsoport lett (49,99% maradt Szergiy Taruta és Oleg Mkrtcsan ukrán üzletemberek kezében). 2010-ben a Carbofert az orosz Evraz Goup-pal hozták összefüggésbe, melynek nagytulajdonosa Roman Ambramovics orosz milliárdos. Idei hírek szerint a Carbofer a csőd szélére került.Mentené a kormány a Dunaferrt

Sztrájkra készül a szakszervezet

Szombat este számolt be az MTI arról, hogy november 20-tól a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség az ISD Dunaferr Zrt. egész területén hetvenkét órás sztrájkot hirdetett. Indoklásukban kifejtik: az elmúlt időszakban a munkáltató az időhúzás egyre látványosabb taktikájához folyamodott, és ez olyan helyzetet teremtett, amely elvezetett a jelenlegi konfliktushoz. Hangsúlyozzák, hogy a munkabéke megőrzése érdekében készek a 2012. évi bérmegállapodás, valamint a prémiumszabályzattal kapcsolatos megállapodás megkötésére. Várkonyi Zsolt, az ISD Dunaferr Zrt. kommunikációs főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: a menedzsment nem ért egyet a nyomásgyakorlás ezen ultimátumszerű eszközének alkalmazásával, mivel nem segíti elő, hogy a tárgyalások normális légkörben folytatódjanak.
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter