Bank

Most akkor nyertünk vagy vesztettünk a brüsszeli megállapodással?

Portfolio
Több mint 24 órán át tartó tárgyalási maraton után az uniós tagállamok vezetői péntek délután megállapodtak a következő hétéves pénzügyi keretről, ami nem csak a Bizottság eredeti javaslatából farag le jócskán, de a jelenlegi többéves büdzsétől is jelentősen elmarad - írja a BruxInfo. Magyarország pénzügyi pozíciója javult a tárgyalások végjátékában: a tavaly novemberi 30%-os veszteség helyett 10%-kal csökkennek a támogatások a korábbi hétéves időszakhoz képest.
Szűkebb büdzsével és szigorúbb pénzköltési szabályokkal kell működnie 2014 és 2020 között az Európai Uniónak, miután a 27 tagország állam- és kormányfői egy álló napon át tartó alkudozás után megállapodtak a következő hétéves pénzügyi keretről, amire a gazdasági és pénzügyi válság miatt teret nyert takarékoskodás nyomja rá bélyegét - számol be a portál.Az alku magyar szempontból

Sokak előzetes várakozásával ellentétben Magyarország nem került a problematikus tagállamok közé a tárgyalások végszakaszában. Ennek oka, hogy Herman Van Rompuy magyar kormányfőnek tett legújabb ajánlata tovább javított a magyar költségvetési pozíción és tartalmi oldalról is kielégítette a magyar igényeket, miután 1,4 milliárd euró pótlólagos támogatást ígért a legszegényebb kategóriába tartozó hat hazai régiónak. Az elérhető támogatások felső határának 10 százalékos megemelése további 700-720 millió euróval javított a magyar pozíción.

Összességében nagyjából 2,1 milliárd euróval nőtt a hazánk számára elérhető felzárkóztatási támogatás az Európai Bizottság eredeti, hazánk számára hátrányos javaslatához képest (körülbelül 18,3 milliárd euró). A BruxInfo becslése szerint tehát a mostani alku eredményeként 2014 és 2020 között 2011-es árakon körülbelül 20,4 milliárd euró kohéziós forrás lehívására lehet jogosult az ország. Az előző, 2005 végi költségvetési alku során akkori árakon 22,6 milliárd eurót tartalmazott a magyar kohéziós boríték. (Ez az összeg a későbbi árkiigazítások miatt ténylegesen 25,7 milliárd euróra emelkedett.)

Vagyis a két eddigi utolsó kitárgyalt kohéziós támogatás közötti különbség nagyjából 2,2 milliárd euró: a következő hét évre járó 20,4 milliárd az elmúlt hétéves 22,6 milliárdos kerettel szemben, így a támogatáscsökkenés 9% körüli. Ha a Bizottság eredeti tavaly novemberi javaslata valósult volna meg, akkor az akár 30 százalékos csökkentést is eredményezett volna a magyar kohéziós borítékban 2007 és 2013-hoz képest.

Még két jó hír a magyaroknak

Magyarország számára ugyancsak jó hír, hogy a beruházások maximális uniós társfinanszírozási rátája 85 (és nem 75) százalék lesz, és a közhatalmi intézmények (minisztériumok) kivételével költségként elszámolható lesz a vissza nem igényelhető áfa, akárcsak a jelenlegi pénzügyi időszakban. Ez becslések szerint a hét év alatt GDP-arányosan 0,7 százalékos (közel 5 milliárd eurós) megtakarítást jelenthet a büdzsének.

Orbán Viktor ennek kapcsán a portál szerint azt mondta: a vissza nem téríthető áfa - nem közhatalmi infrastrukturális kiadások esetén történő - elszámolhatósága, valamint az a tény, hogy a társfinanszírozásban a magyar hányad 15 százalékos maradhat (a csúcs napjáig kilátásba helyezett 25 százalékhoz képest), együttesen mintegy 210 milliárd forinttal tehermentesítik majd a nemzeti költségvetést.

A miniszterelnök brüsszeli értékelése a csúcstalálkozó eredményéről:Így látják külföldön a brüsszeli megállapodást

A német sajtó szerint az uniós hosszú távú költségvetés megkurtítása mindeddig példa nélküli - írja az MTI. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint a közösségi költségvetési politika "jó irányba mozdult el". A brüsszeli csúcs megmutatta, hogy az uniós kiadások visszafogását sürgető David Cameron brit kormányfő "mégsincs annyira elszigetelt helyzetben, ahogy azt sokan mondják".

Közben a szombati brit lapok egyértelműen David Cameron brit miniszterelnök "valószínűtlen győzelmeként" értékelik, hogy a brüsszeli EU-csúcson megállapodás született a következő hét év uniós költségvetési keretének csökkentéséről. A liberális irányzatú Financial Times szerint Cameron az első számú győztese annak "az ezermilliárd eurós téttel vívott küzdelemnek", amely az elmúlt 18 hónapban lezajlott Brüsszelben és más európai fővárosokban. A brit kormányfő mindenekelőtt elmondhatja, hogy elérte az EU történetének első kiadáscsökkentését - ami trófea egy konzervatív brit miniszterelnök számára -, miközben megvédte a Nagy-Britanniának járó, "szent és sérthetetlen" uniós költségvetési visszatérítést.

A francia sajtó szerint a büdzsé "történelmi csökkentése" Párizs diplomáciai veresége. A balliberális Le Monde szerint például a pénzek elosztása az európai fővárosok közötti jelenlegi erőviszonyokat tükrözi vissza. A "játékban" ismételten Angela Merkel volt a döntőbíró, aki meghatározó szerepet játszott abban, hogy David Cameron győzzön, miközben Francois Hollande a károkat próbálta csökkenteni.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek