Bank

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?

Portfolio
A Népszabadság szerint már készíti a devizahitelesek megsegítésének következő programját a kormány. A lap úgy tudja, hogy a legalább kilencven napja nem törlesztett adósságokat forintra váltanák, majd egy részét elengednék. A terv végrehajtásába Matolcsy György frissen hivatalba lépett jegybankelnök is beszállna a devizatartalékkal. Közben a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a svájci jegybank segítségével szabadítanák meg a frankhiteleseket az adósságuktól.
Segítene a svájci jegybank is?Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?
A Magyar Nemzet a Népszabadsághoz hasonlóan azt írta szerdai számában, hogy a svájci frank hitelek forintra, esetleg euróra váltása is szerepel az elképzelések között, melyekkel végleges megoldást találna a kormány a devizaadósok problémáira. A lap információi szerint Matolcsy György új jegybankelnök ehhez a lépéshez együttműködne a svájci jegybank elnökével, Thomas Jordannal (képünkön).

A lap úgy tudja, hogy a nemzetgazdasági minisztériumban több adósmentő elképzelés is létezik, ezek között van olyan, amely már korábban felmerült, de végül az asztalfiókban maradt. Szakértőkre hivatkozva a lap azt írta, hogy az is a kormány és a bankok közötti ellentét csökkenésére utalhat, hogy egyelőre nem valósultak meg olyan tervek, amelyek a pénzintézeteknek nem tetszenek, ilyen például az állami betétgyűjtés vagy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása.

Szerda reggel óta a témában megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök és a svájci jegybank is:A legnehezebb helyzetben lévő adósokon segítenének

Az elmúlt napokban a kormány részéről több nyilatkozat is elhangzott, miszerint folytatnák a devizahitelesek megsegítését. Orbán Viktor miniszterelnök egy hétfői parlamenti válaszában konkrétan azt mondta, hogy "a magyar kormány folytatja azt a politikáját, hogy segítse a devizában eladósodott családokat".

A napilap információi szerint a kormány a következő körben a legnehezebb helyzetben lévő devizaadósokon segítene, azokon, akik 90 napon túli tartozással rendelkeznek a pénzintézetek felé. A lap ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy megközelítőleg 100 ezer ilyen devizaadós van és a bank az ő esetükben felmondhatja a szerződést és elárverezheti az ingatlant.

A Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan leül a bankokkal egyeztetni a témában.

Ezeken a devizaadósokon jelenleg a Nemzeti Eszközkezelő segítene, de a programba nem fér mindenki bele. Ha pedig a kormány kiszélesíteni még inkább a programot, akkor azt Brüsszel a bankszektor konszolidálásaként, tiltott állami támogatásként értékelné.

Ez lehet az új programban

A több tízezer problémás devizahitelesen készül most segíteni a kormány és a bankok, a devizahitelek forintosításával. A lap úgy tudja, hogy a devizaadósságot a bankok a jelenlegi árfolyamon váltanák át, majd ennek egy részét elengednék és az ebből származó veszteségüket részben leírhatnák a bankadóból.

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?
A 2013-as költségvetésbe 144 milliárd forintnyi bankadót tervezett be a kormány (pénzforgalmi szemléletben) a tavaly teljesült 85 milliárd forint után.

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?
Hogyan érinti az OTP-t?

Az OTP hazai operációjában a deviza alapú jelzáloghitelek állománya az elmúlt negyedévekben jelentősen csökkent, tavaly szeptember végén közel 800 milliárd forintnyi devizás ingatlanhitel-állománnyal rendelkezett a bank.

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?

A teljes jelzáloghitel-állomány esetében a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya a tavalyi harmadik negyedéves számok alapján 16,9 százalék volt, ezen belül devizás és forintos bontást nem ad meg az OTP, viszont azt tudjuk, hogy a deviza alapú hitelek esetében a késedelmes hitelek aránya jóval magasabb, mint a forinthitelek esetében. Amennyiben azzal számolunk, hogy a teljes állományi késedelmes hitelaránynak csupán fele a forintos (a tavalyi harmadik negyedévben 8,5%), akkor a harmadik negyedéves számok alapján a kormány legújabb terve valamivel több mint 200 milliárd forintnyi állományt érint az OTP-nél.

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?
A jegybank is beszállhat a devizatartalékkal

Az is elképzelhető a napilap szerint, hogy ebbe a programba is beszáll a Magyar Nemzeti Bank, ahogyan tette azt tavaly a végtörlesztés esetén. A jegybank devizaforrást biztosított a kereskedelmi bankoknak, a forintot euróra váltotta, ezzel elkerülhető volt a forint leértékelődése.

Külföldi elemzők épp tegnapi kommentárjaikban vetítettek előre a most kiszivárgott programhoz hasonló megoldást:
  

A részletek hiányában még kevés következtetést lehet levonni. A tervezet némiképp hasonlít a végtörlesztéskor alkalmazott technikára, hiszen
- ott is diszkonttal lehetett megszabadulni a devizahiteltől,
- a bankok állták a veszteséget,
- a veszteség leírható volt a bankadóból,
- sokan ott is forinthitellel fedezték a kiváltást, így végső soron forintosítás történt.

Amiben különbözik a mostani terv, hogy akkor leginkább a módosabbak jártak jól, most a legrosszabb helyzetben lévők kapnának lehetőséget. A mostani tervben nem egy piacitól eltérő árfolyammal lehet nyerni a devizahiteleseknek, hanem egy egyelőre még bizonytalan mértékű banki elengedéssel. A mostani terv abban is különbözik a végtörlesztéstől, hogy ebben nincs szó a hiteltől való végleges megszabadulástól, csak a forintra váltásról.

Még inkább hasonlít a terv a tavaly nyári akcióhoz, amikor a 90 napon túli késedelmes hiteleket forintosították a bankok 25% diszkont mellett. Figyelmeztető azonban, hogy erre a lehetőségre nagyon gyér volt az érdeklődés, mindössze 55 milliárd forintnyi hitel sorsa dőlt el ebben a formában. Amennyiben a kormány nagyobb hatást kíván elérni, akkor vagy sokkal jelentősebb diszkontot kell alkalmaznia a bankoknak, vagy egyéb paramétereiben kell szélesíteni a programot.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-172692013