Bank

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?

Portfolio
A Népszabadság szerint már készíti a devizahitelesek megsegítésének következő programját a kormány. A lap úgy tudja, hogy a legalább kilencven napja nem törlesztett adósságokat forintra váltanák, majd egy részét elengednék. A terv végrehajtásába Matolcsy György frissen hivatalba lépett jegybankelnök is beszállna a devizatartalékkal. Közben a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a svájci jegybank segítségével szabadítanák meg a frankhiteleseket az adósságuktól.
Segítene a svájci jegybank is?Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?
A Magyar Nemzet a Népszabadsághoz hasonlóan azt írta szerdai számában, hogy a svájci frank hitelek forintra, esetleg euróra váltása is szerepel az elképzelések között, melyekkel végleges megoldást találna a kormány a devizaadósok problémáira. A lap információi szerint Matolcsy György új jegybankelnök ehhez a lépéshez együttműködne a svájci jegybank elnökével, Thomas Jordannal (képünkön).

A lap úgy tudja, hogy a nemzetgazdasági minisztériumban több adósmentő elképzelés is létezik, ezek között van olyan, amely már korábban felmerült, de végül az asztalfiókban maradt. Szakértőkre hivatkozva a lap azt írta, hogy az is a kormány és a bankok közötti ellentét csökkenésére utalhat, hogy egyelőre nem valósultak meg olyan tervek, amelyek a pénzintézeteknek nem tetszenek, ilyen például az állami betétgyűjtés vagy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása.

Szerda reggel óta a témában megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök és a svájci jegybank is:A legnehezebb helyzetben lévő adósokon segítenének

Az elmúlt napokban a kormány részéről több nyilatkozat is elhangzott, miszerint folytatnák a devizahitelesek megsegítését. Orbán Viktor miniszterelnök egy hétfői parlamenti válaszában konkrétan azt mondta, hogy "a magyar kormány folytatja azt a politikáját, hogy segítse a devizában eladósodott családokat".

A napilap információi szerint a kormány a következő körben a legnehezebb helyzetben lévő devizaadósokon segítene, azokon, akik 90 napon túli tartozással rendelkeznek a pénzintézetek felé. A lap ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy megközelítőleg 100 ezer ilyen devizaadós van és a bank az ő esetükben felmondhatja a szerződést és elárverezheti az ingatlant.

A Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan leül a bankokkal egyeztetni a témában.

Ezeken a devizaadósokon jelenleg a Nemzeti Eszközkezelő segítene, de a programba nem fér mindenki bele. Ha pedig a kormány kiszélesíteni még inkább a programot, akkor azt Brüsszel a bankszektor konszolidálásaként, tiltott állami támogatásként értékelné.

Ez lehet az új programban

A több tízezer problémás devizahitelesen készül most segíteni a kormány és a bankok, a devizahitelek forintosításával. A lap úgy tudja, hogy a devizaadósságot a bankok a jelenlegi árfolyamon váltanák át, majd ennek egy részét elengednék és az ebből származó veszteségüket részben leírhatnák a bankadóból.

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?
A 2013-as költségvetésbe 144 milliárd forintnyi bankadót tervezett be a kormány (pénzforgalmi szemléletben) a tavaly teljesült 85 milliárd forint után.

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?
Hogyan érinti az OTP-t?

Az OTP hazai operációjában a deviza alapú jelzáloghitelek állománya az elmúlt negyedévekben jelentősen csökkent, tavaly szeptember végén közel 800 milliárd forintnyi devizás ingatlanhitel-állománnyal rendelkezett a bank.

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?

A teljes jelzáloghitel-állomány esetében a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya a tavalyi harmadik negyedéves számok alapján 16,9 százalék volt, ezen belül devizás és forintos bontást nem ad meg az OTP, viszont azt tudjuk, hogy a deviza alapú hitelek esetében a késedelmes hitelek aránya jóval magasabb, mint a forinthitelek esetében. Amennyiben azzal számolunk, hogy a teljes állományi késedelmes hitelaránynak csupán fele a forintos (a tavalyi harmadik negyedévben 8,5%), akkor a harmadik negyedéves számok alapján a kormány legújabb terve valamivel több mint 200 milliárd forintnyi állományt érint az OTP-nél.

Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy?
A jegybank is beszállhat a devizatartalékkal

Az is elképzelhető a napilap szerint, hogy ebbe a programba is beszáll a Magyar Nemzeti Bank, ahogyan tette azt tavaly a végtörlesztés esetén. A jegybank devizaforrást biztosított a kereskedelmi bankoknak, a forintot euróra váltotta, ezzel elkerülhető volt a forint leértékelődése.

Külföldi elemzők épp tegnapi kommentárjaikban vetítettek előre a most kiszivárgott programhoz hasonló megoldást:
  

A részletek hiányában még kevés következtetést lehet levonni. A tervezet némiképp hasonlít a végtörlesztéskor alkalmazott technikára, hiszen
- ott is diszkonttal lehetett megszabadulni a devizahiteltől,
- a bankok állták a veszteséget,
- a veszteség leírható volt a bankadóból,
- sokan ott is forinthitellel fedezték a kiváltást, így végső soron forintosítás történt.

Amiben különbözik a mostani terv, hogy akkor leginkább a módosabbak jártak jól, most a legrosszabb helyzetben lévők kapnának lehetőséget. A mostani tervben nem egy piacitól eltérő árfolyammal lehet nyerni a devizahiteleseknek, hanem egy egyelőre még bizonytalan mértékű banki elengedéssel. A mostani terv abban is különbözik a végtörlesztéstől, hogy ebben nincs szó a hiteltől való végleges megszabadulástól, csak a forintra váltásról.

Még inkább hasonlít a terv a tavaly nyári akcióhoz, amikor a 90 napon túli késedelmes hiteleket forintosították a bankok 25% diszkont mellett. Figyelmeztető azonban, hogy erre a lehetőségre nagyon gyér volt az érdeklődés, mindössze 55 milliárd forintnyi hitel sorsa dőlt el ebben a formában. Amennyiben a kormány nagyobb hatást kíván elérni, akkor vagy sokkal jelentősebb diszkontot kell alkalmaznia a bankoknak, vagy egyéb paramétereiben kell szélesíteni a programot.
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter