Bank

Orbán szavai kivágták a biztosítékot - Államosítanák a bankok egy részét?

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök csökkenteni akarja a külföldi bankok jelenlétét Magyarországon. Miközben az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója rémálomnak nevezte Magyarországot, a Danske Bank szerint valójában államosítási fenyegetést jelentenek Orbán szavai a szektor egy része számára, az Ipopema igazgatója pedig úgy véli, ez a törekvés demokráciában és piacgazdaságban elfogadhatatlan - írja a Bloomberg.
A javaslat azzal fenyeget, hogy nő a szakadék Magyarország és a 27 tagú EU többi tagállama között, amit a legutóbbi alkotmánymódosítások is szélesítettek. "Amennyiben a magyar kormány és az új jegybanki vezetés folytatja az erőteljesen unortodox politikát, komoly kockázata van egy nagy piaci esésnek." - vélik a Dankse Bank elemzői. Amennyiben nem csendesíti le azonnal a piaci félelmeket a kormány és a jegybank, nehéz lesz megmondani, hogyan tudja finanszírozni magát a piacról az állam.

Orbán szerint nem egészséges, hogy a magyar bankrendszerben ilyen mértékben külföldi tulajdonosai vannak. A kormánynak van egy irányszáma erre, azt szeretnék, ha a magyar tulajdon aránya 50% lenne. Az lenne a legjobb, ha a magyar tulajdonrész növekedne. A kormány törekvése, hogy a takarékszövetkezetekből egy országos finanszírozásra alkalmas rendszert próbáljunk fejleszteni, a Posta környékén is vannak változások - mondta tegnap a miniszterelnök. A Bloomberg megjegyzi, hogy a miniszterelnök hozzátette: Magyarország tiszteletben akarja tartani ennek során a nemzetközi szerződéseket és a releváns gazdasági normákat. A Danske Bank szerint ugyanakkor a szektor egy részét államosítással fenyegették meg."Orbán ki akarja kényszeríteni, hogy a külföldi bankok elhagyják az országot, de ez egy demokrácia, és szabad piac, ami azt jelent, hogy ez nem elfogadható" - idézi a hírügynökség John Milton, az Ipopema Securities SA igazgatójának kommentárját.
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
shutterstock_1077839366
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
shutterstock_1467481148
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
oktatás shutter