Előfizetői tartalom

Aggódjunk a bankbetétünkért?

A napokban bejelentették: az állam ráteszi a kezét a nagyobb ciprusi bankbetétek egy részére. Kiderült az is, egy bank súlyos megingása esetén az EU máshol is elképzelhetőnek tartaná ezt. Ennek apropóján érdemes megvizsgálni, hogy milyen betétbiztosítási rendszerek működnek az unión belül, és különösképpen Magyarországon. Nem csak a bankok számláin elhelyezett megtakarításokra vonatkozik egy bizonyos összeghatárig védelem. A 100 ezer euró alatti betéteket akkor sem kell félteni, ha egy bank végleg becsődöl.

Mit védenek?. A betétbiztosításba vetett bizalom megrendült A betétek részleges vagy teljes elvesztésének kockázata több esetben is felmerülhet: egyrészt amikor egy bank bajba kerül, másrészt akkor, amikor már menthetetlen. Az EU bankunióra vonatkozó tervei szerint az előbbi esetben lehetségessé válna, hogy a jövőben egy bank szanálási folyamatában a nagybetéteseknek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés