Bank

Vonzó bankrészvények tőlünk keletre és délre

Portfolio
Az elmúlt évek és hónapok eseményei megváltoztatták a befektetők kockázatérzékenységét a bankrészvények piacán. A nyugat-európai bankok helyett ezért a közép-európai, orosz, török és afrikai piacokon keresik a magasabb értéket és a kevesebb kockázatot - írja a Reuters, a vonzó banki befektetések között említve az orosz Sberbank, a török Halkbank és a nigériai Zenith mellett a magyar OTP részvényeit is.
Hasonló témák is terítékre kerülnek a Portfolio.hu május 8-ai hitelezés konferenciáján. Regisztráljon Ön is!


A görög adósságleírás, a ciprusi betétvágás és az olasz Monte dei Paschi botránya aláásták a befektetők viszonylagos stabilitásról alkotott feltételezéseit. Bár Nyugat-Európa helyett többek között Közép- és Kelet-Európában keresnek új befektetési célpontot a befektetők, óvatosan szemezgetnek: az adósságcsökkentő kormányzati törekvések egyes országokban mélyítették a recessziót, a deviza jelzáloghitelek problémája pedig gyengítette a háztartások fogyasztását.

Miközben az MSCI átfogó részvénypiaci indexe 5%-ot esett az idei év eddigi részében, az orosz és török pénzügyi szektort átfogó MSCI emerging Europe financials index tartja magát a tavaly produkált 40%-os emelkedéshez. Velük szemben a nagy európai bankok azonban alulteljesítők az átfogó részvénypiaci indexhez képest. Egyes feltörekvő európai piacokon a bankok sok esetben erősebb helyzetben vannak, mint a nyugat-európaiak - fejtette ki az HSBC elemzője, hozzátéve: a belső kereslet és a hitelezés növekedése segítette ebben őket.

Vonzó bankrészvények tőlünk keletre és délre
Az IMF elemzése szerint az öt legnagyobb régiós bankcsoport esetében a kelet-európai üzletágak számottevően nyereségesebbek a nyugat-európaiaknál. Miközben azonban a szlovén bankszektor még nem esett át a reformon (privatizáción), egyes országokban (pl. Törökország) már túlesett a bankszektor a válságon és az átalakuláson is, így biztonságosabbnak tekinthető. A helyi feltörekvő piacokon mindig találhatók vonzó bankrészvények - vélik elemzők.

A kelet-európai bankok mellett szól, hogy miközben a nyugatiak tőkeáttételi mutatója közel 20, az övék 6-8 körüli. Egyes országokban a likviditási és politikai kockázat is kicsi, ami mellett a bankok alulértékeltnek tekinthetők. A preferált bankok között található a Sberbank , amellyel 24%-os tőkearányos nyereség (ROE) mellett csak 1,1-szeres szorzóval kereskednek (P/BV), így olcsónak tekinthető, csakúgy, mint a 26%-os ROE mellett a török Halkbank, amely 1,5-es P/BV mellett forog. A Reuters megemlíti a magyar OTP-t is, amely 8%-os ROE-hoz kisebb, mint 1-es P/BV mutatóval rendelkezik. A nigériai Zenith esetében a 24%-os ROE mellé 1,2-es P/BV társul.

Vonzó bankrészvények tőlünk keletre és délre
Eközben olyan nyugati nagybankok , mint a spanyol Banco Santander és a francia Societe Generale, mindössze 7, illetve 1 százalékos tőkearányos megtérüléssel rendelkeznek. A globális feltörekvő piacokon 17-20 százalékos az átlagos ROE a bankszektorban, ami magasabb a vállalatok átlagánál. A kelet-európai bankok nagyon gyakran nemcsak vonzóbb értékeltséggel, hanem jobb tőkehelyzettel és likviditási pozícióval rendelkeznek nyugati társaiknál- Ahogy azonban a UBS elemzői is felhívják a figyelmet, fennáll a veszélye, hogy 2009 óta először ismét nő a feltörekvő országokban is a bankok nem teljesítő hiteleinek aránya.

Vonzó bankrészvények tőlünk keletre és délre
Hasonló témák is terítékre kerülnek a Portfolio.hu május 8-ai hitelezés konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Stock exchange
fed
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Farkas Ádám_mti