Bank

Emelkedő bevétel, csökkenő profit az OTP-nél

Portfolio
Május 14-én, jövő hét kedden teszi közzé az OTP az idei első negyedéves számait. Az elemzői várakozások alapján a bank a tavalyinál magasabb összes bevételt érhetett el, és örvendetes az is, hogy a konszenzus szerint az OTP az egy negyedévvel és az egy évvel korábbinál is kisebb céltartalékolásra kényszerült. Mivel azonban a magyarországi csoporttagok által fizetendő teljes 2013-as bankadó könyvelésére az első negyedévében került sor, az adózott eredmény a tavalyi 12,8 milliárd forintról 9,1 milliárd forintra csökkenhet, az extra tételek nélkül 38,5 milliárd forint lenne a bank adózott eredménye.
A téma is terítékre kerül a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!


Emelkedhettek a bevételek

A legfrissebb OTP konszenzus alapján az elemzők arra számítanak, hogy az OTP csoport összes bevétele közel 1 százalékkal emelkedhet tavalyhoz képest, ezen belül a nettó kamatbevétel 1 százalékos, a díj- és jutalékbevétel 3 százalékos bővülést mutathat.

Emelkedő bevétel, csökkenő profit az OTP-nél
Valamelyest csökkent a céltartalékolás

A működési költségek azonban közel 4 százalékkal emelkedhetnek, részben ennek köszönhető, hogy a működési eredmény 2 százalékos csökkenést mutathat az első negyedéves gyorsjelentésben. Örvendetes viszont, hogy a kockázati költségek szintje a tavalyi első és a tavalyi utolsó negyedévhez képest is csökkenhetett, az elemzők azzal számolnak, hogy a bank közel 58 milliárd forintnyi céltartalékolásra kényszerült, ez 2011 közepe óta a legalacsonyabb érték lenne.

Emelkedő bevétel, csökkenő profit az OTP-nél
Részben a különadó miatt alacsony a profit

Az OTP Csoport 2013. első negyedéves konszolidált korrigált adózott eredményére vonatkozó elemzői előrejelzések átlaga 38,5 milliárd forint, mely az előző negyedévi eredménytől 47%-kal magasabb, ám az egy évvel korábbi nyereségtől 12%-kal elmarad. Az elemzők a számviteli profit soron 9,1 milliárd forintos eredménnyel számolnak, mivel a magyarországi csoporttagok által fizetendő teljes 2013-as bankadó könyvelésére 2013. első negyedévében került sor. A pénzügyi szervezetek különadója 29,4 milliárd forint lehet adózás után.

A korrekciós tételek nélkül az adózott eredmény 12 százalékkal lehet alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a visszaesést az okozza, hogy az elemzők 82 százalékkal magasabb társasági adóval számolnak az idei első negyedévre.

Emelkedő bevétel, csökkenő profit az OTP-nél


Emelkedő bevétel, csökkenő profit az OTP-nél
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
baba_baby