Bank

Új helyzetet teremt az MNB hitelprogramja

Vannak olyan beruházások, amelyek a korábbi, magasabb kamatpálya mellett nem lettek volna életképesek, emiatt az ügyfél és a bank részéről sem lett volna racionális ezek elindítása, illetve megfinanszírozása. Az MNB új hitelprogramja azonban változtathat ezen - mondja Soltész Gergő, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgató-helyettese, egyben az FHB Bank Zrt. vezérigazgatója. Soltész szerint már többen jelezték bankjuknál érdeklődésüket az új hitelek iránt, ugyanakkor még több kérdés is tisztázásra vár, például, hogy mit tekint a program forgóeszköz-finanszírozásnak.
A téma fontos szerepet kap a Portfolio.hu szerdai konferenciáján, amelynek Soltész Gergő is meghívott panelbeszélgetője. Még nem késő, regisztráljon Ön is!


P.: Hogy tetszik az FHB-nak az MNB új hitelprogramja? Mekkora összeggel vesznek részt benne?Új helyzetet teremt az MNB hitelprogramja
Soltész Gergő: Üdvözöljük a jegybank új hitelprogramját, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy akár új hitel felvételével, akár a meglévő hitel kiváltásával jobb helyzetbe hozza a kis- és középvállalkozásokat. Előbbi ösztönzőleg hathat a gazdasági növekedésre, utóbbi pedig lehetővé teszi, hogy csökkenjen a vállalkozók törlesztési terhe, ezáltal nőjön profitabilitásuk és javuljon hitelképességük. Hogy mekkora összeggel veszünk részt a programban, az május második felében dőlhet el, amikor kiderül, pontosan milyen elosztási mechanizmus alapján részesülnek az egyes bankok a forrásból.

P.: A bankok szeretik hangsúlyozni, hogy a hitelképes vállalatok eddig is hitelhez jutottak, vagyis nem a hitelkínálat jelentette a szűk keresztmetszetet. Nem áll fenn a veszélye, hogy azok a vállalkozások, amelyek eddig nem jutottak hitelhez, a jövőben sem fognak?

S.G.: A programnak nem az az elsődleges célja, hogy a hitelképtelen vállalkozásokat olcsó forráshoz juttassa, többek közt azért sem, mert a hitelkockázatot nem az MNB, hanem a hazai hitelintézetek futják. A banki hitelezési politikát, kockázatvállalási hajlandóságot nem szabad, hogy megváltoztassa a puszta tény, hogy a korábbinál olcsóbb forrás áll a vállalkozások rendelkezésére.

Új helyzetet teremt az MNB hitelprogramja
P.: Ha így van, miként hozhat pótlólagos forrást a gazdaság számára az új hitelprogram?

S.G.: Vannak olyan beruházások, amelyek a korábbi, magasabb kamatpálya mellett nem lettek volna életképesek, emiatt az ügyfél és a bank részéről sem lett volna racionális ezek elindítása, illetve megfinanszírozása. Ám a 2,5 százalékos forrás már rentábilissá teheti őket, ezzel pedig bővülhet a potenciális ügyfél- és ügyletkör. Az FHB törekedni fog arra, hogy lehetőség szerint minél több ügyfél között ossza el ezt a forrást, de a kockázattudatos hitelpolitikánkon nem kívánunk változtatni.

P.: Mekkora érdeklődést tapasztalnak a kkv-k részéről?

S.G.: Az FHB-nál bankoló cégek közül számosan már a programról tartott első sajtótájékoztatót követően jelezték nálunk érdeklődésüket, és ami különösen örvendetes volt számunkra, hogy többen olyan új beruházási ötlettel álltak elő, ami eddig az asztalfiókjukban hevert.

Új helyzetet teremt az MNB hitelprogramja
P.: Lehet látni előre, hogy a program mekkora részét fordíthatják nem beruházásra, hanem forgóeszköz-finanszírozásra vagy az EU-források kiegészítésére a cégek?

S.G.: Ezt nehéz megjósolni, mert a program részletei még nem ismertek, tisztázásra vár még például, hogy mit tekinthetünk forgóeszköz-finanszírozásnak. Az elmúlt öt évben a beruházási hitel-kereslet drasztikusan visszaesett, a beruházási aktivitás csökkent. Ennek megfelelően a forgóeszköz-finanszírozás aránya nőtt a vállalati hitelezésben, ami Magyarországon jellemzően folyószámlahitelezést jelent. Kérdés, hogy ez a hiteltípus hozzáférhető lesz-e a program keretein belül és milyen feltételek mellett. A beruházási hitelek esetében pedig tisztázandó, hogy a program hány hónapot biztosít a hitelcélok megvalósítására a meghirdetett 3 hónapos időintervallumon túl.

P.: A II. pillér, vagyis a devizahitelek kiváltása mennyire érinti az FHB-t?

S.G.: Szeretnénk ebben is aktívan részt venni. Ugyanakkor a mi részesedésünk szerényebb a devizaalapú, éven túli hitelek tekintetében. Azoknál az ügyfeleknél, akik ilyen hitellel rendelkeznek, és racionálisnak tűnik számukra, hogy a forrást forintfinanszírozásra cseréljék, természetesen a rendelkezésükre állunk. Megvizsgáljuk, hogy valóban érdemes és kivitelezhető-e az adott ügyletet konvertálni forintra, továbbá azt is, hogy a máshol bankoló potenciális ügyfelek hitelkiváltása megoldható-e ebből a forrásból.

Új helyzetet teremt az MNB hitelprogramja
P.: A vállalati ügyfelek jellemzően nyerhetnek a forintra váltással?

S.G.: Három dolgot kell mérlegelniük. Egyrészt a kamatelőnyt, ami a forint konstrukcióhoz képest várhatóan nem lesz olyan jelentős, amely mellett feltétlenül megéri a hitelt forintra váltani. Másrészt a vállalkozás árbevételének devizanemenkénti megoszlását, hiszen a forintosítással akár pótlólagos árfolyamkockázatot is vállalhat a cég. A harmadik szempont pedig a jelenlegi árfolyamon történő konverzió. Összességében számos kkv van azonban Magyarországon, amely a devizahitelével indokolatlan árfolyamkockázatot fut, a magasabb forintkamat miatt azonban nem gondolkodhattak eddig a konverzióban.Új helyzetet teremt az MNB hitelprogramja
P.: Az MNB vezetői utaltak arra, hogy augusztust követően, jó tapasztalatok esetén folytatódhat a program. Mit szól ehhez?

S.G.: A folytatásról a program első 3 hónapjának tapasztalatai alapján dönthet az MNB. Mi bízunk a sikerességében, hiszen azt gondoljuk, a cégek eredményességének javítása mellett a program pozitív hatással lehet a beruházási aktivitásra. A program további hozadéka, hogy a cégek ismét elkezdtek fejlesztésekhez kapcsolódó hitelfelvételben gondolkodni. Ahogy említettem, ennek már tapasztaljuk az első jeleit. Arra számítok, hogy az 500 milliárd forintos teljes keretösszeget kihasználják a bankok és az általuk hitelezett vállalkozások.

A téma fontos szerepet kap a Portfolio.hu szerdai konferenciáján, amelynek Soltész Gergő is meghívott panelbeszélgetője. Még nem késő, regisztráljon Ön is!
walmart_getty
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Commerzbank