Bank

Tranzakciós adót vág Brazília

Portfolio
A Brazília által folytatott valutaháborúnak a külfölditőke-áramlást lassító egyik sarokkövét rombolja le Brazília azzal, hogy 0%-ra csökkenti a külföldiek brazil kötvényvásárlását terhelő tranzakciós adót - írja a Financial Times.
Kedden este úgy döntött a brazil kormány, hogy 6%-ról 0%-ra csökkenti a külföldiek kötvénybefektetésére vonatkozó, IOF néven ismert tranzakciós adót. Ezzel a kormány a brazil real dollárral szembeni közelmúltbeli gyors gyengülésére reagál. A piac normalizálódik, a Fed pedig abba az irányba mozdult, hogy mérsékli expanzionista politikáját, így most el tudjuk távolítani ezt az akadályt - fogalmazott Guido Mantega pénzügyminiszter.

Az elmúlt néhány évben keményen bírálta Brazília a "túl laza" amerikai monetáris politikát, mondván, likviditási cunamit generál a feltörekvő piacokon, túlzottan erősítve devizáikat és versenyképtelenné téve iparukat. Az elmúlt hetekben viszont már a Fed programjának visszavonásával kapcsolatos hírek hatására gyengült a real a dollárral szemben: az árfolyama a május eleji 2,01-es szintről 2,14 közelébe került. A kormány most attól fél, hogy a real túlzottan leértékelődne, az infláció megemelkedne, ha fenntartják a magas adókulcsot.

A Barclays elemzője szerint ugyanakkor az IOF kulcsának hirtelen csökkentése a kereskedési volumen meredek emelkedését okozhatja, ami a volatilitás növekedésével járhat feszült időszakokban. Korábban a brazil kötvénypiacon befektető szereplők féltek elhagyni Brazíliát, mert ha visszatértek volna, a 6%-os adót be kellett volna fizetniük. Ezért az adó csökkentése akár jelentős tőkekiáramlással is járhat bizonyos időszakokban, ellentétesen a kormányzati szándékkal.
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek