Bank

MNB-PSZÁF összevonás: az EKB már vizsgálja

MTI
Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta előzetes véleményezésre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló törvényjavaslatot - tájékoztatott hétfőn az MTI megkeresésére az EKB. Rogán Antal a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén közölte: a zárószavazásra addig nem kerül sor, amíg az Európai Központi Bank (EKB) nem mond véleményt az összevonásról.
Vizsgálódik az EKB

Az EKB szóvivője jelezte: az NGM június 7-én este kérvényezte a törvényjavaslat sürgős eljárásban való véleményezését.

Az uniós szabályok szerint az Európai Központi Bankok Rendszerének tagjait - így a Magyar Nemzeti Bankot - érintő törvényi változtatásokat a nemzeti hatóságoknak előzetesen egyeztetniük kell az EKB-val.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az MNB-be olvasztanák a jelenleg külön szervezetként működő PSZÁF-ot. A jogszabályjavaslat - annak átmeneti rendelkezései alapján - ez év október elsején lépne hatályba, így a PSZÁF ekkor megszűnne.

A törvényjavaslat szerint monetáris tanács feladata lesz - a korábbi hatáskörein túl - kijelölni az MNB mikro- és makroprudenciális feladataival kapcsolatban azon stratégiai kereteket, amelyek között a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntést hoz.Az MTI kérdésére az EKB szóvivője jelezte, hogy - bár általában üdvözli az ilyen lépéseket, de - a magyar hatóságok nem keresték meg a frankfurti szervezetet előzetes, informális konzultáció ürügyén.

Az EKB jellemzően egyhónapos határidővel készíti el jogi véleményeit, de adott esetben kérvényezheti e határidő további egy hónappal való meghosszabbítását. Amennyiben a tagállam sürgős eljárás lefolytatását kezdeményezi, és annak szükségességét elégségesen meg is indokolja, akkor egy hónapnál rövidebb idő alatt is elkészülhet a jogi szakvélemény.

Az EKB a legutóbbi, sürgősségi kérelemmel beadott magyar kérelmet valamivel több mint két és fél hét alatt készítette el. Az akkor véleményezett jogszabály-módosítás a forgatható utalványokról szólt.

Az Országgyűlés - a jelenlegi tervek szerint - június 21-én tartja utolsó ülésnapját a nyári törvényalkotási szünet előtt.

A parlament kivár

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén 21 kormánypárti szavazattal, az MSZP 4 képviselőjének ellenszavazatával általános vitára bocsátotta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, amely szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) integrálódik a jegybankba.

Rogán Antal, a bizottság elnöke elmondta, hogy a zárószavazásra addig nem kerül sor, amíg az Európai Központi Bank (EKB) nem mond véleményt az összevonásról. A tiltakozásra kevés az esély, mivel a bank mai elnöke, még olasz jegybankelnökként maga hozta létre ott a fúziót - tette hozzá az elnök.

Kovács Tibor (MSZP) alelnök azt kifogásolta, hogy a PSZÁF alkalmazottainak már múlt hétfőn bejelentették a fúziót, holott a törvényjavaslat csak pénteken került a parlament elé. Burány Sándor (MSZP) pedig azt tette szóvá, hogy így még több hatalma lesz Matolcsy György MNB-elnöknek, aki véleménye szerint amúgy is alkalmatlan a posztra.

A kormányoldalról Rogán Antal a fúzióról azt mondta, ha ez korábban létezik, nem futott volna ennyire el a devizahitelezés. Az új megoldás a hitelfelvevőt és a betétest is védi - tette hozzá az elnök.
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Farkas Ádám_mti