Bank

Elhalasztják a központi bankfelügyelet indítását

Portfolio
Tavaly év végén döntöttek az eurózóna vezetői arról, hogy 2014 márciusától kezdve az EKB-t új, központi bankfelügyeleti funkcióval is felruházzák. Az eredeti tervek szerint ekkortól látná el az EKB ezt a feladatot, azonban most úgy tűnik, erre csak a jövő év egy későbbi időpontjában kerül sor - írja a Bloomberg.
Tavaly december elején egyeztek meg az Európai Unió pénzügyminiszterei arról, hogy az eurózóna nagyobb bankjainak felügyeletét meghatározott szabályok szerint az Európai Központi Bank kezébe adják. Az új bankfelügyeleti mechanizmusnak 2014. március 1-jéig kellene eszerint teljes egészében felállnia. A Bloomberg értesülései szerint azonban erre nem kerül sor az eredetileg meghatározott határidőig, a központi bankfelügyeleti funkciót csak 2014. júliusától látja majd el az EKB.

A német pénzügyminiszter Wolfgang Schäuble szerint nonszensz, hogy a németeket hibáztatják a központi bankfelügyelet indulásának elhalasztásáért: "időben jeleztük, hogy az egységes bankfelügyeleti rendszer létrehozása érdekében változtatni kell a jogszabályokon". A központi felügyelet indulásának elhalasztása részben abból ered, hogy bár a német parlament alsóháza június 13-án már megszavazta a szabályozást, a felsőház várhatóan csak július 5-én dönt erről.

Az indulás elhalasztása újra megkérdőjelezi, hogy az EU vezetői valóban meg akarják-e törni a bajba jutó bankok és az országok államadóssága közötti kapcsolatot. Az elmúlt három évben a 17 euróövezeti tagország közül három szorult mentőcsomagra. Az EKB új szerepe az eurózónában feljogosítja majd arra is, hogy a bankok mérlegeit vizsgálja, már 2013 negyedik negyedévétől kezdve. Ugyanekkortól lehet majd a stabilitási alap (ESM) 500 milliárd euróra rúgó forrásait a bankok direkt feltőkésítésére felhasználni."Szimbolikus jelentősége is van annak, hogy az eurózóna a bankunió felé tehető lépések közül a legkönnyebbet sem képes megtenni" - fejtette ki Carsten Brzeski, az ING Belgium vezető elemzője. A spanyol 10 éves állampapír-hozam az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának elindulása óta, 11 hónapja nem látott magasságba emelkedett tegnap. Az olasz 10 éves lejáratú állampapírok hozama 29 bázisponttal 4,55 százalékra, a portugál papíroké 34 bázisponttal 6,41 százalékra emelkedett. Mindez Ben Bernanke szerda esti szavainak hatására történt, miszerint a Fed már az év vége előtt csökkenheti eszközvásárlási programját.
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél