Előfizetői tartalom

Börtönbe kell vonulnia a volt svájci bankárnak

Portfolio
Beismerte bűnösségét Pius Kampfen, aki korábban 40 évig dolgozott a svájci Julius Baer privát banknak. A bankár igaz 2001-ben nyugdíjba vonult, azonban ezt követően több titkos számlát is fenntartott, hogy ne kelljen adót fizetnie. A vizsgálat bebizonyította, hogy a számlák tényleges tulajdonosa Kampfen volt, és tudatában volt tettének, mégsem szerepeltette azokat az adóbevallásában. Októberben ezért börtönbe kell vonulnia, maximum 5 évet kaphat, ezen felül pedig 1,5 millió dolláros pénzbírságot is be kell fizetnie - írja a Reuters.

Az amerikai hatóságok évekkel ezelőtt több nagyobb svájci privát bank ellen is vizsgálatot indítottak, Amerika ugyanis nem nézte tétlenül a válság kitörése után, hogy nagyon sok állampolgáruk olyan struktúrákban vegyen részt, amelyekkel az adófizetést részben vagy teljes egészében meg lehetett spórolni. A svájci banktitok intézménye igencsak meggyengült az utóbbi időben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés