Előfizetői tartalom

Kettévághatják a norvég olajalapot

Portfolio
Ma már a világ egyik legnagyobb állami vagyonalapja a norvég, 720 milliárd dolláros vagyonával akár minden tőzsdén forgó részvényből 1,25%-os részesedést vásárolhatna. A közelgő választás azonban politikai csatározások színterévé tette az alapot, a várhatóan nyertes ellenzék szerint a jelenlegi működést felül kell vizsgálni, a legjobb az lenne, ha kettévágnák az alapot. Egy lehetséges irány, ha a részvény- és kötvényportfóliót két külön alap kezelné, amelyek egymással is tudnak versenyezni. Döntés csak hónapok múlva várható, viszont ha ez tényleg bekövetkezne, akkor az az alap több mint két évtizedes történetében példa nélküli lenne - írja a Financial Times.

A norvég állami vagyonalapot több mint két évtizeddel ezelőtt azért állította fel a kormány, hogy az ország olajból és gázból származó bevételeinek egy részét elkülönítsék, és egy komoly tartalékalapot állítsanak fel. Az alap az utóbbi években már óriásira növekedett, jelenleg 720 milliárd dolláros a kezelt vagyona, ami egyre több kérdést vet fel. A friss hírek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés