Előfizetői tartalom

Tönkrevághatja a legnagyobb jelzálogpiacot egy bázeli szabály

Portfolio
A készülődő bázeli szabályok egyike rendkívül érzékenyen érintheti a dán jelzálogpiacot, amely a legnagyobb a világon - írja a Bloomberg. A javaslat szerint a pénzintézetek egy partnerrel szembeni kitettsége legfeljebb a Tier 1 tőke 25 százalékát teheti majd ki. Dán hatóságok és piaci szereplők szerint ez növelheti a devizakockázatokat és ronthatja a bankok likviditási helyzetét.

Egy bázeli szabályozási javaslat szerint a hitelintézetek Tier 1 típusú tőkéjének legfeljebb negyedét teheti majd ki egy partnerrel szembeni kitettség. "Ez elfogadhatatlan egy olyan piacon, amelyet 4 nagy jelzálogbank ural" - fejtette ki a javaslattal kapcsolatban a dán pénzügyi felügyelet és más piaci szereplők. Egy ilyen szabályozásnak való megfelelés növelné a devizakockázatokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés