Bank

Orbán Viktor: Én szégyelltem magam

Portfolio
A devizahitelekről, a Tavares-jelentésről és a kormány béremelési terveiről is beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor. A kormányfő elárulta: szégyellte magát, amikor elolvasta Szász Károly PSZÁF-elnök levelét a devizahitelek ügyében. Szerinte az a lényeges kérdés, hogy hibás termék-e a devizahitel, ezt kellene az igazságszolgáltatásnak is vizsgálnia. A pedagógusok szeptember elsejétől jelentős béremelésben részesülnek Orbán Viktor elmondása szerint és azt is nyomatékosította, hogy ezen túlmenően másoknak ígért béremelés "kacsa".

Támadnak minket

A miniszterelnökkel folytatott szokásos péntek reggeli interjú központi témája az Európai Parlament által a héten megszavazott Tavares-jelentés volt. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy "itt egy válságot megoldani képtelen bürokrata had dolgozik Magyarország ellen". "Amíg nem vonjuk vissza a bankadót, vagy nem emeljük vissza a rezsiköltségeket, addig támadni fognak minket az Európai Unióban és egészen addig vitára kell számítani" - vetítette előre. Orbán Viktor hangsúlyozta: "Magyarország kifelé megy a válságból".

Hibás termék-e a devizahitel?

A Kúria csütörtöki, devizahitelekkel kapcsolatos döntése is előkerült természetesen, főleg, hogy a döntés után néhány tüntető - felháborodását jelezve - a miniszterelnök házához vonult, ahol fogadta őket Orbán Viktor felesége. A kormányfő a tegnapi ítéletről konkrétan nem mondott véleményt, de kifejtette, hogy a bíróság, és az igazságszolgáltatás nem foglalkozik a lényegi kérdéssel: "hibás termék-e a devizahitel?".

A döntésről bővebben itt olvashatnak:Probléma van a devizahitelekkel és "a kormány háromszor nézett ezzel szembe" - fogalmazott Orbán Viktor megemlítve a végtörlesztést, az árfolyamgátat és az eszközkezelő lehetőségét. "Az igazságszolgáltatásnál nem ezt látom" - mondta. "Az alapvető jogi kérdés, amire állampolgárként én is várom a választ, hogy a devizahitelek hibás termékek-e. Igaz, hogy a bankok tájékoztatták az embereket, de nem árulhatok hibás terméket, még akkor sem, ha el is mondom, hogy hibás" - tette hozzá.

Orbán Viktor: Én szégyelltem magam
Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2013. július 5-én.
Beszélt arról is, hogy sok devizahiteles visszafizette már a teljes hitel összegét, de még mindig nagy összegekkel tartozik a banknak, vannak olyanok, ahol a hitel még mindig többet ér az ingatlan értékénél. "Ez felveti a kérdést, hogy hibás termék-e a devizahitel" - húzta alá.

A műsorvezető felvetésére, hogy mi a véleménye Szász Károly PSZÁF-elnök június közepén kelt, a Kúriának írt leveléről, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy "a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelte is az állam része". "Az államnak pedig az a dolga, hogy segítse az embereket. Igaz, a PSZÁF autonóm intézmény, nincs alárendelve a kormánynak" - mondta. "Én személy szerint szégyelltem magam" - mondta.

A miniszterelnöknek minden bizonnyal az nem tetszett Szász Károly levelében, hogy a PSZÁF elnöke arra hívta fel a Kúria figyelmét, hogy "a társadalmi hatásokra is ügyeljen, mielőtt a bankok ellen, a devizahitelesek javára ítélne". Ezt a kormányoldalon úgy értelmezték később, hogy a felügyelet elnöke a bankok oldalára állt az emberekkel szemben. A kormányfő most emiatt szégyelli magát.Ki kap béremelést?

Az elmúlt napokban eldőlt, hogy a pedagógusok szeptembertől jelentős béremelésben részesülnek az életpályamodell bevezetése következtében, igaz az emelés több lépcsőben valósulhat meg. Ezt követően olyan hírek láttak napvilágot, hogy a teljes közszolgálati állomány esetében jöhet háromlépcsős béremelés a későbbiekben. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban kifejtette: a közszféra béremelése attól függ, hogy hogyan teljesít a magyar gazdaság.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben tettek ilyen lépéseket. Elsőként az egészségügyi dolgozók béremelését emelte ki, amelyre eddig megközelítőleg 80 milliárd forintot fordított a kormány, most pedig a pedagógusok következnek. "Ha nem is egy lépésben, de szeptembertől jelentős béremelésben részesülnek" - erősítette meg a kormány terveit a miniszterelnök, aki a többi, közszolgák számára belengetett béremelést határozottan kacsának minősítette.

"A többi béremelés, amit hallok és látok a sajtóban, az kacsa. A kormány természetesen folyamatosan vizsgálja, hogy kinek, mikor, milyen béremelést tudna még adni, de semmilyen kötelezettséget nem tudunk és nem tudok vállalni most a pedagógus életpályamodell bevezetésén túl. Felelősséggel ezt nem tehetem meg" - húzta alá.

A köztársasági elnök által visszaküldött és a Parlament mai ülésén újra szavazásra bocsátandó takarékszövetkezeti törvénnyel kapcsolatban a kormányfő kifejtette: "természetesen megfontoltuk az elnök úr észrevételeit, eszközölünk néhány módosítást a törvényen és utána azt elfogadjuk".

Orbán Viktor: Én szégyelltem magam
Orbán Viktor miniszterelnök (b), mielőtt interjút ad a Kiss Gábor Istvánnak (j) Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2013. július 5-én.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-172692013