Előfizetői tartalom

Kúria-döntés után, magáncsőd előtt: mi lesz a bedőlt hitelekkel?

Portfolio
Szomorú tény: ma már több mint 115 ezer lakást fenyeget Magyarországon banki kényszerértékesítés 90 napon túli hitelkésedelem miatt. A kilakoltatásokat és árverezéseket az esetek döntő többségében sikerül azonban elkerülni, így tavaly például 250 alatt maradt az árverezések száma Magyarországon. Az érintettek megegyezésre törekvő magatartása, a negyedévente mindössze 4%-os kényszerértékesítési kvóta és a Nemzeti Eszközkezelő működése mellett most már a Kúria múlt heti döntése is jelentősen csökkenti ennek veszélyét. Az árverezéseket lassító tényezőknek árnyoldaluk is van: növelik az erkölcsi kockázatot, vagyis gyengítik az adósok fizetési fegyelmét, ami a növekvő nemfizetési számokon is látszódik. Emellett több jogszabály is akadályozza a bankok portfóliótisztításának felgyorsítását, az egyedi helyzetek mindenki számára előnyös rendezését.

2012-ben kevesebb, mint 250 kilakoltatás volt Magyarországon, vagyis átlagosan egy több mint tízezres lakosú városban érintett egy lakást ilyen esemény. A kilakoltatások száma persze nem azonos a végrehajtásokéval, mindössze töredéke annak. Végrehajtást ugyanis közel 478 ezer esetben indítottak tavaly a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara adatai szerint. Részben banki, részben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés