Előfizetői tartalom

Súlyos számok: ezen bukhatnak nagyot a devizahitelesek

Miközben egyre több devizaalapú jelzáloghitellel csúsznak meg a családok, egy másik veszély sem múlt el a fejük fölül: nagyon magas azok aránya, akiknél még ma is nagyobb a tartozás összege, mint a lakás piaci értéke. Ez különösen épp a fizetésképtelenség beállta esetén veszélyes, hiszen még a lakás értékesítését követően is marad a banknak követelése. Az ily módon veszélyben lévő adósok pontos aránya nem ismert, az MNB e héten közzétett adataiból viszont annyi kiderült: a devizaalapú lakáshitelek 55%-a esetében haladja meg a tartozás a lakás piaci értékének 90%-át. A devizaalapú szabad felhasználású hitelek esetében ez az arány 36%.
Mi az az LTV? Az aktuális hiteltartozás és a lakás forgalmi (az MNB adataiban 2011 elejéig hitelbiztosítéki) értékének arányát az ún. hitel-fedezeti (LTV) arány mutatja. Minél magasabb az LTV-mutató, annál nagyobb az ügyfél eladósodottsága a lakás értékéhez képest. A mutató értékét természetesen a hiteltörlesztés, a devizaárfolyam és a lakáspiaci folyamatok is...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái