Bank

2000 milliárdos hitelprogramot jelentett be Matolcsy!

Portfolio
Meghosszabbítja az MNB a Növekedési Hitelprogramját - jelentette be Matolcsy György jegybankelnök. 2014 végéig összesen 2000 milliárd forintos keretösszegû programot hirdetett meg a kis- és középvállalkozások számára.

Fontosabb részletek
  • Változatlan paraméterekkel folytatódik a program október 1-jétõl.
  • Az MNB 0%-os, a bankok legfeljebb 2,5%-os kamatot alkalmaznak továbbra is.
  • Az elsõ, új hitelezésre szolgáló pillér 90%-os, a második, hitelkiváltásos pillér 10%-os arányt képvisel.
  • A Növekedési Hitelprogram elsõ körének 60%-a lett új hitel a jelenlegi adatok alapján.
  • Matolcsy: van még mozgástér az alapkamat csökkentésére.
  • A devizahiteles csomag ügyében megvárják a kormány javaslatát.

Nem tárgyalt a Monetáris Tanács az alapkamatról

Ma nem kamatmeghatározó ülést tartott a Monetáris Tanács, amelyen áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelõen nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását - áll az MNB szokásosan szûkszavú közleményében.

Az MNB álláspontja a devizahitelek ügyében

A Magyar Nemzeti Bank elvi álláspontja világos a devizahitelek ügyében: a kkv-k esetében már tudott segíteni, a lakosság devizahiteleinek esetében viszont várja a kormány javaslatát. Amennyiben a kormány a jegybankhoz fordul ilyennel, az MNB kialakítja a maga álláspontját. Ennek három nélkülözhetetlen eleme van Matolcsy szerint: - nem veszélyeztetheti a jegybank egyetlen mandátumát sem - minden olyan megoldást elleneznek, ami egyetlen pillanatra összpontosítja a terheket - az MNB csak a legszigorúbb szabályok alapján kész a devizatartalék egy részét rendelkezésre bocsátani. A devizahitel mérgezett termék, minden szereplőnek, így a bankrendszernek is az az érdeke, hogy kikerüljön a magyar pénzügyi-gazdasági helyzetből. Az MNB csak elemzéseket publikált, javaslatot nem tett a devizahitelek ügyében. A kibővített árfolyamgát megoldást mindenesetre nem tartom rossznak – fogalmazott Matolcsy.


Matolcsy György a jegybank sajtótájékoztatóján.

Megszűnik az allokációs mechanizmus, 2%-os lehet a teljes GDP-hatás

A bankokat és a vállalkozásokat is sikerült felrázni a Növekedési Hitelprogrammal, a jó tapasztalatok miatt csak a kisebb paraméterek változnak a jövőben – mondta Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója. Ilyen változtatás lesz az allokáció kérdésköre: a 2000 milliárdos keretösszegben az eddigi allokációs mechanizmus megszûnik, a bankok a szeptember végi hitelállományuk 100%-ának erejéig igénybe vehetik a programot. A lehívás „érkezési sorrendben” történik, ha kimerül az 500 milliárdos keret, a Monetáris Tanács döntése függvényében tovább gazdálkodnak majd a 2000 milliárd forintból. Matolcsy György a növekedési hatásokról azt mondta, hogy az összesen 2750 milliárd forint körüli program teljes GDP-hatását 2% felettre becsülik. 1,8%-2,4% közötti sávot becsülnek, minél magasabb a beruházási hitelek aránya, annál nagyobb lehet ez. Ma már egyértelmû, hogy Magyarországon elindult a növekedési fordulat, és ezt a program visszafordíthatatlanná teszi - fogalmazott Matolcsy. Kérdésre válaszolva azt mondta: a programnak nincs közvetlen hatása az alapkamat alakulására, amit a nemzetközi példák (pl. a brit) is megerősítenek. Van még mozgástér az alapkamat csökkentésére, amit a makrogazdasági helyzet egyértelmû javulása megenged. Nagyon kedvez ennek az inflációs pálya is - tette hozzá Matolcsy. Harmadik tényezőként említette, hogy a világban is folytatódik középtávon a laza monetáris politika. A jegybankelnök szerint sem árfolyamcélja, sem foglalkoztatási vagy egyéb célja nincs az MNB-nek továbbra sem.

Változatlan paraméterek, jókora keretösszeg

A Monetáris Tanács megállapította, hogy valamennyi értékelési kritérium szerint igen sikeres az MNB Növekedési Hitelprogramja – közölte Matolcsy György jegybankelnök. „Ritka szép” példája volt szerinte ez az érintett felek együttmûködésének, ezért köszönetét fejezte ki Matolcsy. A sikeresség miatt a program 2014. december 31-éig folytatódik, döntően változatlan paraméterekkel. Összesen 2000 milliárd forintos hitelkeretről van szó az első kör 750 milliárd forintján túl, ám ez nem léphető túl. A következő szakasz október 1-jén kezdődik, ekkortól egy 500 milliárd forintos összeggel folytatódik a program, részeként az összesen 2000 milliárdos keretnek. A jegybank továbbra is 0%-os forrást nyújt a hitelintézeteknek, a kkv-k továbbra is legfeljebb 2,5%-on és maximum 10 éves futamidő mellett juthatnak hitelhez. A három pillér is megmarad: az első pillérben új hitelek kerülnek kihelyezésre. Ennek teljes összege 1800 milliárd forint, az első szakaszban 450 milliárd forint. A második pillér meglévő hitelek (akár forint, akár deviza) kiváltására szolgál, ami a fennmaradó 10%-ot teszi ki. Csak az a bank vehet részt a II. pillérben, amelyik az I. pillérben is aktívan hitelez. Matolcsy megerősítette a jegybank korábbi közlését is: meghosszabbították a III. pillért, ami lehetővé teszi a külső sebezhetőségünk mérséklését.


Matolcsy György, a jegybank elnöke (k), valamint Balog Ádám alelnök (j) és Nagy Márton pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató (b) sajtótájékoztatót tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) budapesti székházában 2013. szeptember 11-én.

Az eddigi eredmények

Több érdekes adat is kiderült a sajtótájékoztató előtt kiosztott jegybanki anyagból a Növekedési Hitelprogram első körével kapcsolatban. Ezek egy részét a sajtótájékoztatón Balog Ádám, az MNB alelnöke is ismertette: - adataikat szeptember végéig kell közölniük a bankoknak, ezek 60%-áról szolgáltattak adatot eddig az MNB-nek - az I. pillérben szétosztott hitelek 40%-a volt hitelkiváltási, 32%-a beruházási és 28%-a forgóeszköz célú hitel - az 1. pillérben allokált összeg 59,1%-át kapták a nagybankok, részesedésük a kkv-hitelállományban a június végi 75,2%-ról szeptember végére 74,2%-ra csökkenhet. - a kiváltáskor bankot váltó ügyfelek aránya a nagybankok új ügyfelei között (I. és II. pillér együtt) 11%, a kis- és közepes bankoknál 44%, a takarékoknál 37% - a beruházási hiteleknél az I. pillérben 3,8%-pontosos, a II.-ban 1,3%-pontos kamatcsökkenést hozott a kiváltások esetében a program, a forgóeszközhiteleknél ugyanez -3,6%-pont, illetve -1,6%-pont - míg június végén a kkv-hitelek 48%-a volt forinthitel, szeptember végére ez az MNB becslése szerint 56%-ra nő - az egyes szektorok közül különösen a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem-javítás van felülreprezentálva a programban - míg a meglévő kk-hitelállományban 56% a közép-magyarországi régió aránya, a programban csak 38%. Észak-Magyarországon nem nőtt az arány (változatlanul 5%), a többi régióban azonban igen.

Nagy bejelentésre készül Matolcsy

A sajtótájékoztatón várhatóan bejelentik a kis- és középvállalkozások kedvezményes, jegybanki refinanszírozásos hitelezését szolgáló Növekedési Hitelprogram második körének elindítását. Fontos kérdések dőlhetnek el, például:

1. Megnöveli-e az MNB a rendelkezésre álló időkeretet?

Az első körben mindössze három hónapot (június-augusztus) adtak a bankok és vállalkozások számára a szerződések aláírására. A vállalkozások egy részének így nem maradt elegendő ideje (pl. jól előkészített beruházási terv alapján) hitelfelvételi döntést hozni. A rendelkezésre álló időkerettől függhet a program keretösszege is.

2. Miként változtatja meg az MNB a program keretösszegét?

Az első kör eredetileg 500 milliárd forintos lett volna, a bankok vártnál nagyobb érdeklődése miatt azonban még májusban, az indulás előtt 750 milliárd forintra növelték. Az új forinthitelek felvételére (vagy a meglévő forinthitelek kiváltására) szolgáló I. pillér 425 milliárd forintos keretét kihasználták a vállalkozások, sőt a 325 milliárd forintos II. pillérből is átcsatornáztak ide forrásokat a bankok (miután erre az MNB lehetőséget adott). A devizahitelek kiváltására szolgáló II. pillér kevésbé volt népszerű, ezért a keret teljes összegén túl kérdés az is, mekkora lesz a két pillér aránya a második körben.

3. Megemeli-e az MNB a Növekedési Hitelprogram kétféle kamatlábát?

Az első körben az MNB 0%-on adott forrást a bankoknak, amelyek ezt legfeljebb 2,5%-os kamattal adhatták tovább a vállalkozásoknak. A 2,5%-os banki kamatmarzs a jó hitelképességű ügyfelek esetében megfelelő volt, a második körben már nagyobb arányt képviselő, kevésbé jó minősítésű ügyfeleknél azonban nem tükrözi a kockázatot, ezért a banki kamatmarzs szélesítésére lehet szükség.Nagy bejelentésre készül Matolcsy

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának első köréből az alábbi táblázatnak megfelelően részesedhettek az egyes bankok ügyfelei. A szerződések aláírásának határideje augusztus 29-e volt, a folyósításokra (forgóeszközcélú hitelek 100%-a, illetve a beruházási hitelek 30%-a esetében) szeptember 30-áig kell sort keríteni. Hogy a második körben melyik bank mekkora forrást kap, az valószínűleg a következő hetekben sorra kerülő banki-jegybanki tárgyalásokon dől majd el.Nagy bejelentésre készül Matolcsy

A Növekedési Hitelprogram első körének rendelkezésre álló tapasztalatait alábbi cikkünkben foglaltuk össze:

BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi