Bank

Devizahiteles csomag: az MNB-féle árfolyamrögzítés győz?

Portfolio
Gyűjtőszámla nélkül, lényegében a Magyar Nemzeti Bank néhány hete közzétett javaslatának megfelelően rögzítenék egy bizonyos árfolyamon a devizaalapú jelzáloghiteleket, hogy legalább 20 százalékkal csökkenjenek a törlesztőrészletek - értesült a parlamenti folyósokon a Népszabadság.
A napilap "kormányközeli és vezető fideszes források" által elmondottak alapján azt írja, a konstrukció abban különbözne a jelenlegi árfolyamgáttól, hogy a rögzített és a tényleges árfolyam közötti különbözet nem kerülne egy később törlesztendő gyűjtőszámlára, hanem nagyrészt a bankszektor állná.

Ez lényegében megfelel az MNB néhány héttel ezelőtti javaslatának, mely szerint a futamidő végéig rögzített árfolyamon törleszthetnének az ügyfelek, mindenféle későbbi kötelezettség nélkül. Az MNB javaslata az árfolyamgátra most is jogosult körre, vagyis a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezőkre vonatkozott. Ehhez képest annyi lenne az eltérés a kormánypárti elképzelések szerint, hogy megvizsgálnák, ki az, aki lakhatási célra használta szabad felhasználású hitelét, és csak nekik segítenének.

A Portfolio.hu számításai szerint egy ilyen megoldás a jelenlegi (frank esetében 180 forintos) rögzített árfolyam és 240 forintos piaci frankárfolyam mellett csak a lakáscélú hitelek esetében évi 47 milliárd forintba, az összes devizaalapú jelzáloghitel esetében pedig 96 milliárd forintba kerülne. Ezen kellene osztoznia a bankszektornak és az államnak, emellett valakinek a jövőbeni devizakockázatot is át kellene vállalnia. Mivel a bankszektor nem vállalhat jelentős nyitott devizapozíciót, utóbbit nagy valószínűséggel az állam (pl. ennek részeként az MNB) vállalná át.

Devizahiteles csomag: az MNB-féle árfolyamrögzítés győz?
Kérdéses ugyanakkor, ki vállalná az éves 47-96 milliárd forintos terhet. A Népszabadság úgy tudja, a kormánypárti források szerint ez jórészt a bankszektor lenne. A teher nagysága mellett azonban a Portfolio.hu forrásai szerint az is problémát jelenthet a bankoknak, hogy a rögzített árfolyam feletti tőkerészt nem tudják évenként elosztva elkönyvelni (szemben a kamatréssszel, illetve annak felével, ahogy ezt a jelenlegi árfolyamgátban teszik), hanem csak egyszeri értékvesztésként. A bankszektor számára így a teher nagy része azonnal jelentkezne. Megoldásként felmerül, hogy a kamatrészt a bankok, a tőkerészt az állam vállalja át. Ez esetben azonban az államnak is súlyos tízmilliárdokért kellene hosszú éveken keresztül a zsebébe nyúlnia.

Számításainkat alábbi két cikkünkben részleteztük:

Devizahiteles csomag: az MNB-féle árfolyamrögzítés győz?
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
baba_baby