Bank

Gyuris: új szabályozás kell a devizahitelek tömeges forintosításához

MTI
Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke szerint november 1-jéig meg kellene változtatni a szabályozást ahhoz, hogy az összes devizahitelt forintosítani lehessen egy időben, vagy elhúzva.
A bankszövetség alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc műsorában kifejtette: a devizahitelek november 1-jéig történő forintosításáig olyan általános rendezői elv, általános szabályozói környezetváltozás lehet a megoldás, amely módosítja a bankrendszer mozgásterét az ügyfelekkel való tárgyaláshoz. Úgy fogalmazott: az elmúlt évtized tapasztalata is azt mutatják, hogy meg lehet találni azt a kompromisszumos jogszabályi környezeti korrekciót, amellyel a felhalmozódott probléma gyökerét meg lehet oldani. Szerinte november 1-jéig megteremthetők a jogszabályi keretek akár egy adott időpontban történő forintosításhoz, vagy hosszabb, több évre elnyúló forintosításhoz.

Az alelnök utalt arra, hogy szerinte a november 1-jei határidő elegendő lehet ahhoz, hogy egy intenzív szakmai egyeztetéssel orvosolják a problémát, de megfelelő jogszabály hiányában, a jelenleg hatályos keretek között csak az egyedi ügyfélszintű problémák rendezhetőek. Az egyidőben történő, szabályozatlan, jegybanki közreműködés nélkül történő forintosítás "a piac elszállásához" vezet és kezelhetetlen forint árfolyamokat jelent.

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője Fidesz-KDNP múlt heti frakcióülése idején jelentette be, hogy a kormányzó párt arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára, mert a Fidesz a devizahitelek kialakulásáért és elterjedéséért a bankokat tartja felelősnek. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a bankok erkölcsi kötelességének tartotta, hogy önként módosítsák a devizahitel-szerződéseket az ügyfelek javára. A miniszterelnök szerint a devizahiteleket úgy kell átalakítaniuk a pénzintézeteknek, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne pedig az emberek.Patai Mihály, a bankszövetség elnöke szerint a kormánynak is meg kell hajolnia a realitások előtt és véleménye szerint november elsejéig képtelenség megoldani a devizahitelesek összes problémáját. Az M1 Az este című műsorában kedden kifejtette: a bankszektornak nem a kormány, nem az adófizetők pénzére van szüksége, hanem a kormány és az MNB közreműködésére. Mint mondta, a kérdésben nem lehet erőszakoskodni, a problémát így "ahogy elő van terjesztve" november elsejéig nem lehet megoldani. A devizahitelek teljes forintosításához körülbelül 10-12 milliárd svájci frankra lenne szükség, ekkora frankkereslet drasztikusan rontaná a forint árfolyamát.
BET
klíma
Balaton fejlesztes unios tamogatas1500
OTP
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
széf shutter