Bank

Harmadik alelnököt kap az MNB, két fővel bővül a Monetáris Tanács

Portfolio
A PSZÁF beolvasztása miatt a hét végéig megnevezi Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Bank harmadik alelnökét - közölte Rogán Antal a Reuters tudósítása szerint. Mivel a Monetáris Tanácsban emiatt egyenlő számba kerülnének a belső tagok a külső tagokkal, egy új külső tag kinevezése is szükségessé vált, ami a jövő héten megtörténhet. A PSZÁF elnöke által eddig kibocsátott rendeleteket ezután az MNB felé kell teljesíteniük a pénzügyi szervezeteknek, 2014 elejétől pedig új rendeletek lesznek hatályban.
Rogán szerint az MNB új alelnökét a PSZÁF október 1-jei beolvasztása miatt e hét végéig megnevezi Orbán Viktor. A Monetáris Tanács másik új tagját az Országgyűlés gazdasági bizottsága jelöli. Ha a jelöltek készek a meghallgatásra, a jövő hét elején megtörténhet az ő kinevezése is Rogán bejelentése szerint.

Eközben az MNB döntést hozott arról, hogy rendeletet ad ki a PSZÁF korábbi elnöki rendeleteiben foglalt szabályok idén év végéig történő átmeneti továbbalkalmazásáról. Eszerint a pénzügyi szervezeteknek a szeptember 30-án hatályos PSZÁF rendeletekben előírt kötelezettségeket októbertől változatlan módon, ám immár a jegybank felé kell teljesíteniük.

Október 1-jén hatályukat vesztik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének az előző napon még hatályban lévő rendeletei a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvénnyel összefüggő ágazati jogszabályokat módosító, s az Országgyűlés által szeptember 23-án elfogadott, ám még ki nem hirdetett törvény szerint.

Amint ezt a törvényt kihirdetik a Magyar Közlönyben, Matolcsy György, az MNB elnöke a pénzügyi piacok folyamatos biztonságos működésének fenntartása érdekében rendeletet bocsát ki - fogalmaz az MNB közleménye. Ez alapján 2013. október 1-jétől a hatályukat vesztő PSZÁF rendeletekben foglalt kötelezettségeket - így többek között az adatszolgáltatásokat, bejelentéseket - a pénzügyi szervezeteknek december 31-ig az MNB-nek kell teljesíteni, változatlan tartalommal, formában, módon és határidőkkel. A felügyeleti díj fizetésére szolgáló bankszámlaszám változik, egyebekben a kapcsolattartásra és egyéb elérhetőségekre vonatkozó adatok nem módosulnak.

Az MNB az ősz folyamán megkezdi a korábbi, hatályon kívül helyezett PSZÁF rendeletek tartalmi felülvizsgálatát, s azokat 2014. januári hatállyal MNB rendeletekként fogja kibocsátani.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mnb_jegybank_felügyelet_shutter