Bank

Magyaros módszerrel vizsgáztathatja az MNB a bankokat

Portfolio
Több eurózónán kívüli tagország is összehangolja jövőre saját banki stressztesztjét azzal a vizsgálattal, amelyet az Európai Központi Bank hajt végre az eurózóna bankjain - írja a Reuters. A kevés kivétel egyike az EU második legmagasabb hitel-nemteljesítési arányával küszködő Magyarország, amely 2014 végéig a saját kritériumrendszerét használhatja.
Az eurózónán kívüli országok is ugyanazokkal a feltételekkel hajtják végre a közeljövőben saját banki stressztesztjüket, mint az Európai Központi Bank az eurózónán belüli bankok esetében, így például ugyanazokkal a kockázati súlyokkal dolgozhatnak majd.

Az eurózónán kívüli országok többségének szándéka eloszlathatja a piaci aggodalmakat, amelyek szerint a stressztesztjük nem elég szigorú. Magyarország a kevés kivétel egyike: hazánk a hírügynökség beszámolója szerint kétségeinek adott hangot, ezért saját kritériumokat alkalmaz majd.

Jövőre egy sor vizsgálatot végez az EU a bankokon, amelyek célja közös: egy jövőbeni pénzügyi válság visszaverése, az adófizetők megkímélése a bankmentések költségeitől. A várakozások szerint minden idők legszigorúbb stressztesztje lesz ez.

A 11 eurózónán kívüli EU-tagállam bankjain is az Európai Központi Bank által vizsgált 128 bank eszközminőségi felülvizsgálatához (AQRs) hasonló feltételek mellett tervezi végrehajtani saját vizsgálatát Litvánia, Lengyelország, Svédország, Dánia, Horvátország és Lettország felügyelete is. Románia, Bulgária és Csehország felügyeleti hatósága nem jelezte terveit a Reutersnek, és még Nagy-Britanniának is véglegesítenie kell terveit. Csehország és Nagy-Britannia ugyanakkor már az utóbbi időben is a közös európai szabályoknál szigorúbbakat alkalmazott.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a magyarországi bankok nem lennének képesek teljesíteni a stresszteszthez szükség adatok teljes skáláját, és 2014. végi kötelezővé válás előtt nem kívánja használni az EKB által alkalmazott kritériumokat, amelyeket egyébként az Európai Bankhatóság (EBA) fektetett le - írja a Reuters.A hírügynökség emlékeztet: nagyon sokszínű az eurózónán kívüli országok bankrendszere. Míg például Magyarországon 17% a nem teljesítő hitelek aránya (ezzel a második legmagasabb nálunk az arány), Svédországban például mindössze 0,9%.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
wells fargo