Bank

Tiltakoznak a bankárok a negatív kamatok ellen

Portfolio
Semmit sem segítene a hitelezés beindításában, ha az Európai Központi Bank negatív kamatokat alkalmazna, sőt ezzel inkább egy újabb válság magvait hintené el - vélekedtek pénteken német bankvezetők a Reuters beszámolója szerint. A bankoknak ráadásul komoly kalkulációs nehézségeket is okoznának a negatív jegybanki kamatok.
A Deutsche Bank társvezérigazgatója, Jürgen Fitschen szerint a bankok elsősorban az adósok hitelképessége alapján, és nem a jegybank nyomására fognak elkezdeni hitelezni. Ezzel arra reagált, hogy Mario Draghi EKB-elnök november 7-én jelezte: a központi bank technikailag készen áll a negatív kamatok alkalmazására. Igaz, azóta némileg visszakozott a jegybankelnök.

Martin Blessing, a második legnagyobbnak számító Commerzbank vezérigazgatója is megszólalt a témában: azt mondta, a túl alacsony kamatok egy jövőbeni válságot idézhetnek elő. "Az egyik ok, ami miatt a pénzügyi válságban ülünk, az amerikai eszközárak inflációja volt, amit a túl olcsó likviditás idézett elő" - emlékeztetett.

Más vezető bankárok szerint a bankok technikailag sincsenek felkészülve arra, hogy az EKB negatív betéti kamatokat alkalmazzon feléjük. A német Helaba tartományi bank vezetője szerint a banki rendszerek nem alkalmasak a negatív kamat kalkulációjára. Ezek átalakítása szerinte több millió euróba kerülne, és végül a bankok teljes szervezetét érintené.

A technikai nehézségek mellett azonban a bankok nyeresége nem feltétlenül szenvedné meg a negatív betéti kamatot - vélekedett Fitschen. A kamatmarzs esetleges eltűnése esetén a bankok másképp szednék be a pénzt ügyfeleiktől - hívta fel a figyelmet. Egyébként is egyre inkább a díjbevétel alapú tevékenységek felé mozdulnak el a bankok.
BÉT
SZG_9486
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
maci