Bank

Aggasztóak maradtak a kkv-hitelezési folyamatok az eurózóna perifériáján

Portfolio
Leggyakrabban a görög, illetve a spanyol kis- és középvállalatok (rendre 32%-uk, illetve 23%-uk) panaszkodnak a bankhitel elérhetőségének nehézségei miatt, míg például a német kkv-knak csak a 8%-a említette ezt problémaként - derült ki az Európai Központi Bank friss kkv hitelezési felméréséből. Ezzel párhuzamosan a spanyol kkv-k körében 22%-kal volt több azon cégek aránya, akik a hitelezési kondíciók szigorodására panaszkodtak azoknál, mint akik enyhülésről számoltak be. A válaszok számának különbsége egyébként a görögöknél "csak 17%-pont volt. Bár ezek az arányok kis javulást mutatnak a megelőző, fél évvel ezelőtti felméréshez képest, de összességében két szomorú folyamatra világítanak rá. Egyrészt arra, hogy továbbra is nagyfokú divergencia van az eurózóna kulcsországainak és periféria országainak hitelezési folyamatai között, másrészt arra, hogy bár például a spanyol recesszió elmúlt, de a kkv-hitelezési folyamatok még mindig igen aggasztóak.
Az EKB félévente végzi el az eurózóna területén működő kkv-k körében a reprezentatív finanszírozási felmérését. Ennek november közepén közzétett friss eredményei többek között azt mutatták, hogy a cégek összességében kissé nagyobb arányban (11%) mondták a megelőző felméréshez képest (10%) azt, hogy nehezültek a bankhitelhez jutás feltételei. Ezzel párhuzamosan szintén kissé többen mondták azt (12% vs. 11%), hogy visszautasítást kaptak a banki hitelkérelem elbírálása során.

Miközben a kisösszegű (0,25 millió euróig terjedő) vállalati hitelek átlagos kamatlába tavaly augusztushoz képest enyhén csökkent az eurózónában, aközben a kkv-k körében átlagosan 19%-kal több mondta a mostani felmérésben azt, hogy nőttek a hitelkamatok, mint amelyek csökkenést érzékeltek. Az arány az előző felmérésben még 17%-os volt. Közben egyébként azon cégek túlsúlya, amelyek a nem kamatjellegű költségek növekedését érzékelték, csökkent az előző felméréshez képest (46%-ról 43%-ra).

Az alábbi ábra egyébként az országbontás miatt is érdekes, hiszen jól mutatja, hogy leginkább a spanyol és olasz kkv-k panaszkodnak a hitelek különböző kondícióinak romlása, kedvezőtlenebbé válása miatt. Ez egyfajta visszatükröződése is az ottani bankok kockázatkerülési magatartásának a kkv-hitelezés területén.

Aggasztóak maradtak a kkv-hitelezési folyamatok az eurózóna perifériáján
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock