Előfizetői tartalom

Aggasztóak maradtak a kkv-hitelezési folyamatok az eurózóna perifériáján

Portfolio
Leggyakrabban a görög, illetve a spanyol kis- és középvállalatok (rendre 32%-uk, illetve 23%-uk) panaszkodnak a bankhitel elérhetőségének nehézségei miatt, míg például a német kkv-knak csak a 8%-a említette ezt problémaként - derült ki az Európai Központi Bank friss kkv hitelezési felméréséből. Ezzel párhuzamosan a spanyol kkv-k körében 22%-kal volt több azon cégek aránya, akik a hitelezési kondíciók szigorodására panaszkodtak azoknál, mint akik enyhülésről számoltak be. A válaszok számának különbsége egyébként a görögöknél "csak 17%-pont volt. Bár ezek az arányok kis javulást mutatnak a megelőző, fél évvel ezelőtti felméréshez képest, de összességében két szomorú folyamatra világítanak rá. Egyrészt arra, hogy továbbra is nagyfokú divergencia van az eurózóna kulcsországainak és periféria országainak hitelezési folyamatai között, másrészt arra, hogy bár például a spanyol recesszió elmúlt, de a kkv-hitelezési folyamatok még mindig igen aggasztóak.

Az EKB félévente végzi el az eurózóna területén működő kkv-k körében a reprezentatív finanszírozási felmérését. Ennek november közepén közzétett friss eredményei többek között azt mutatták, hogy a cégek összességében kissé nagyobb arányban (11%) mondták a megelőző felméréshez képest (10%) azt, hogy nehezültek a bankhitelhez jutás feltételei. Ezzel párhuzamosan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés