Bank

Óriási bírságot kap hat bank

Portfolio
Hat pénzügyi intézményt bírságol meg az Európai Bizottság azért, mert manipulálták a bankközi kamatokat, hogy ezzel nyereséget biztosítsanak saját kereskedési tevékenységüknek - jelentette be Joaquin Almunia versenyügyi biztos. A bírságok összege 1,71 milliárd euró, amelyből a legnagyobb, 725 millió eurós büntetést a Deutsche Bank kapja - számolt be a Bloomberg.
Minden idők legnagyobb kartell-ellenes bírságát szabta ki az Európai Bizottság. A döntés szerint a bankok a Libor, az Euribor és a Tibor bankközi kamatlábakat manipulálták. Az 1,7 milliárd eurós büntetésből a német Deutsche Bank 725 millió eurót, a francia Societe Generale 446 milliót, az ügyért korábban már elmeszelt brit RBS 391 milliót, az amerikai JP Morgan 80 milliót, a Citigroup 70 milliót, az RP Martin Holding brókercég 247 ezer eurót fizet.

Joaquin Almunia közleménye szerint nem pusztán a benchmarkok manipulációjának a ténye botrányos (hiszen ezt a pénzügyi szabályozók világszerte kezelni tudják), hanem az is, hogy a bankok összejátszottak egymással, holott azt várják el tőlük, hogy versenyezzenek egymással. Az Európai Bizottság jelezte: a vizsgálatok nem értek véget, a francia Credit Agricole-nál, a brit HSBC-nél, a JP Morgannél és az ICAP brókercégnél még folynak.

Most megúszta a büntetést a korábban már megbírságolt svájci UBS és a brit Barclays is. Ennek oka, hogy elsőként tájékoztatták az EU-t a kartellről. A UBS akár 2,5 milliárd eurós, a Barclays pedig 690 milliós büntetést került el ezzel. A Citigroup együttműködése 55 millió eurót ért, így ennyivel kevesebb büntetést fizet.

A most legnagyobb büntetést kapó Deutsche Bank korábban jelentős céltartalékot képzett az ügy miatt, a befektetők pedig már számítottak a bejelentésre, így a német bank árfolyama egyelőre nem reagált érzékenyen a hírre. -0,9% közelében kereskednek a társaság részvényeivel.

Óriási bírságot kap hat bank
összeomló piac ideges vagyonkezelő
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
EKB épület