Előfizetői tartalom

A vizsgálat elől menekülő svájci bankok büntetést is fizetnének

Portfolio
A svájci felügyelet hétfőig adott határidőt a bankoknak, hogy nyilatkozzanak, részt kívánnak-e venni abban a svájci-amerikai programban, amely segítségével elkerülhetik az esetleges büntetőjogi felelősségre vonást. Hivatalosan három bank hozott döntést (Valiant Holding, Berner Kantonalbank, Vontobel), szakértők szerint viszont az év végégig még több tucat bank hozhat hasonló döntést. A legnagyobb bankok viszont ebben a programban nem vehetnek részt, a vizsgálat alatt álló bankoknál egyedi megállapodások születhetnek, a végeredmény (adatszolgáltatási kötelezettség, büntetés megfizetése) valószínűleg hasonló lesz, mint a program esetében - írja a Reuters.

Sokak számára ismert lehet, hogy még augusztusban Svájc megállapodást írt alá Amerikával, a keretegyezmény lényege, hogy bizonyos kategóriába eső bankok elkerülhetik a potenciális hatósági vizsgálatot, ha megosztják a szolgáltatók az amerikai ügyfeleikről az adataikat, valamint az ügyfélszámlákon lévő eszközök után maximum 50%-os büntetést fizetnek. Amennyiben a bank...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés