Előfizetői tartalom

Megszületett a sorsdöntő egyezség a bankunióról

Portfolio
Egyezségre jutottak szerdán az Európai Unió pénzügyminiszterei a bankunió második pillérét jelentő bankszanálási mechanizmus lényegesebb elemeiről. Ennek értelmében felállítanak egy új, centralizált ügynökséget, valamint létrehozzák az egyedi, nemzeti bankszanálási alapok hálózatát, amelyet 10 év alatt egy egységes bankszanálási alappá vonnak össze. A cél az eurózóna esetlegesen bajba kerülő bankjainak bezárása vagy megmentése adófizetői pénzek igénybevétele nélkül. A mechanizmus az Európai Központi Bank új, felügyeleti hatásköreivel párhuzamosan indulhat el, ugyanakkor még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Döntés született az új betétbiztosítási szabályokról is.

Kapcsolódó cikkünk2013.12.18Történelmi döntések - Mi lesz a betétesekkel és a bankokkal?Az egyezségnek köszönhetően oldódik a feszültség Brüsszel és a német kormány között azzal kapcsolatban, hogy nézzen ki az egységes bankszanálási mechanizmus (Single Resolution Mechanism, SRM). Az új mechanizmus rendezi a bajba kerülő bankok helyzetét anélkül, hogy a 2008-2009-es helyzethez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés