Bank

Viszlát, chatszobák - Megtiltják a bankok a pletykálkodást

Portfolio
A devizapiaci manipuláció miatt vizsgálatokkal szembenéző bankok sorra megtiltják bankáraiknak a chatszobák használatát. Bennfentesek szerint eddig az RBS, a UBS, a Barclays, a JP Morgan és a Citi tiltotta meg a többcsatornást chatelést kereskedőinek. A traderek ugyanis így oszthattak meg egymással fontos információkat, ezért zárják le előttük ezt a csatornát a pénzintézetek.
Devizapiaci manipulációkra utaló jeleket és bizonyítékokat keresve legalább nyolc nemzetközi nagybanknál folyik szabályozói vizsgálat, ezek a Barclays, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, az HSBC, a JPMorgan Chase, a Royal Bank of Scotland és a UBS. Az utóbbi bankok ismerték el eddig, hogy nyomozás zajlik náluk, de több másik nagybank, például a Llyods, a Credit Suisse és a Sotiete General is érintett lehet az ügyben.

A szabályozók a bankok elektronikus kommunikációját, így többek között a chatszobákat vizsgálják, ahol a traderek általában a piacokról pletykálnak. A gyanú szerint magas beosztású bankárok illegálisan osztottak meg egymással információkat devizapiaci ügyfélmegrendelésekről, majd ezek ellen kereskedtek.

Nemrég kiderült, hogy RBS piaci divíziója alkalmazottainak tiltotta meg a chetelést más bankokkal, és már a JP Morgan sem engedi meg a kereskedőinek a chatszobák használatát - értesült a Bloomberg belső forrásoktól. Kizárólag cégen belül kommunikálhatnak így egymással a traderek. A JP Morgan vezére, Jamie Dimon ebben a hónapban tett londoni látogatásakor azt tanácsolta alkalmazottainak, hogy jól gondolják meg azt is, milyen információkat osztanak meg a két fél közötti kommunikációs csatornákon, mint például e-mailen vagy chatüzenetekben.

A Citi a devizapiaci nyomozások miatt három hónappal ezelőtt tiltotta be azokat a chatszobákat, amelyekben több mint egy másik bankkal léphetnek kapcsolatba a kereskedőik. A Financial Times értesülései szerint a Barclays és a UBS is hasonló lépéseket tett már.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
okostelefon kézben pénzügyek