Bank

A legnagyobb kihívás egyes külföldi bankok kivonulása

Portfolio
Az árfolyamgát csak részben képes kezelni a devizaadósság problémáját, ezért további lépések, az árfolyamgát intézményének továbbfejlesztése válhat szükségessé - nyilatkozta Nagy Márton a Magyar Hírlapnak. Az MNB ügyvezető igazgatója szerint a bankrendszer egyik legfontosabb belső kihívása egyes külföldi bankok kivonulása.
Nagy Márton az interjúban beszélt a bankrendszer külső és belső kihívásairól. A szabályozói környezet változása az egyik legfontosabb külső kihívás. Idén a bankunió felállítása, az európai nagybankok eszközminőségének részletes átvizsgálása, valamint az Európai Központi Bank (EKB) stressztesztje nyomán jelentősen javulhat a pénzügyi rendszer stabilitása. Ezekben az úgynevezett átfogó értékelésekben természetesen az MNB is részt vesz. Az EU ötven legnagyobb bankjának átvizsgálása konszolidált alapon történik, így az magába foglalja a legnagyobb hazai leánybankok átvilágítását is, függetlenül attól, hogy Magyarország a jövőben csatlakozik-e a bankunióhoz vagy sem. Ugyanakkor az MNB nemcsak a leánybankok, hanem a hazai bankok átvilágítását is elvégzi.

Nagy meglehetősen konkrétan beszél arról, hogy egyes bankok elhagyhatják Magyarországot. "A belső kihívásokat tekintve talán az egyik legfontosabb a bankpiac gyorsuló átalakulása, egyes külföldi bankok kivonulása. Elvárásként fogalmazhatjuk meg, hogy a kilépő bankok rendezetten, megfelelő likviditási és tőkehelyzet mellett hagyják el a piacot." - nyilatkozta Nagy, hozzátéve: cél az is, hogy eközben a vásárlók legyenek felkészültek a kilépő bankok átvételére.

Arra kérdésre, hogy milyen gyorsan hagyhatják el
a bankok a hazai piacot, Nagy kitérően válaszolt. "Egyre világosabb mindenki számára, hogy a hazai piacon vannak eladó nagybankok." A kivonulásnál a legfontosabb szempont, hogy az rendezetten valósuljon meg: egyrészt a kivonulás, eladás-felvásárlás során ne nőjön sem az egyedi banki, sem pedig a rendszerszintű kockázat, másrészt ne okozzon érdemi visszaesést a hitelezésben. A MNB azonban úgy látja, hogy a kivonulás azonban még mindig sok nehézségbe ütközik. "Egyrészt az európai bankok és hazai leánybankjaik portfóliói komoly átvilágítás előtt állnak. Vevőként és eladóként is logikusnak tűnik ezen vizsgálatok lezárulása után dönteni az üzletről. Másrészt a tőkehelyzettel kapcsolatos tisztánlátás mellett fontos a likviditás megítélése is. A leánybankok külföldi forrása jelenleg 11 milliárd euró, amiből hétmilliárd euró származik az anyabankoktól. Ez azt jelenti, hogy a vásárló banknak várhatóan ezen finanszírozást pótolnia kell. Sőt vásárlásnál nemcsak a mérlegen belüli devizafinanszírozással kell számolni, de a szintén jelentős tételt kitevő mérlegen kívüli devizafinanszírozásról, az úgynevezett swapügyletek átvételéről is. A külföldi bankok jelenleg ötmilliárd eurónyi nettó swapállománnyal rendelkeznek, amelyből négymilliárd euró az anyabankoktól származik. Végül az eladásnál a nagybetétesek várható mozgását is figyelembe kell venni." - nyilatkozta Nagy Márton. Utóbbi azt is jelenti, hogy az MNB lát arra esélyt, hogy egy-egy banki kivonulás után a bankbetétek "megmozdulnak".

Nagy Márton szavaiból az ki kitűnik, hogy számíthatunkmég devizahiteles mentőakcióra. "Bár az árfolyamgát intézménye tavaly novembertől kiterjed a nem teljesítő hiteladósokra, valamint a húszmillió forintnál nagyobb eredeti összegű hitelekre is, a jelenlegi konstrukció is csak részben képes kezelni a devizaadósság problémáját, ezért további lépések, az árfolyamgát intézményének továbbfejlesztése válhat szükségessé."

"Idéntől havonta két alkalommal összesen 150 ezer forint összegig ingyen lehet készpénzt felvennie a lakosságnak. A bankok várhatóan megpróbálják más díjakon keresztül, így például a számlavezetés vagy a kártya éves díjának emelésével közvetetten kompenzálni a kieső bevételeket. Az MNB ugyanakkor éberen figyeli majd a díjemelések mértékét, és fellép a banki erőfölénnyel szemben. Emellett azt is meg kell említeni, hogy 2014-től megvalósul a bankközi jutalékok szabályozói úton való csökkentése, ami növelheti a bankkártya-elfogadó hálózat nagyságát." - mondja Nagy, aki szerint utóbbi azt eredményezheti, hogy egyre több helyen nyílik majd lehetőségük arra, hogy szabadon válasszanak a készpénzes és a bankkártyás fizetés között. (Ma egyértelműen a készpénzfelvétel jelenti a legolcsóbb pénzhasználatot a lakosság számára - a szerk.)
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Malajzia