Bank

Úgy tűnik, megoldódott a nagy kínai probléma

Portfolio
A kínai Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) bank fiókjaiban értékesített 3 milliárd jüanos alap hamarosan lejár, a befektetők azonban a termék mögött álló hitel bajba jutása miatt valószínűleg veszteségeket szenvednek majd el. Egy esetleges csőd megrengetheti az egész kínai árnyékbankrendszert. A Bloomberg információi szerint az ICBC és a terméket kibocsátó China Credit Trust vagyonkezelő tröszt megállapodásra jutott a befektetőket érintő kérdésekben. A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a tröszt átstrukturálja a befektetés mögött álló hitelt.
A világ legnagyobb bankja, a kínai Industrial and Commercial Bank of China egy olyan pénzügyi terméket értékesített fiókjaiban, amelynek kifizetése bajba került. A január végi lejáratú 3 milliárd jüanos alap mögött egy bányászvállalatnak adott hitel áll, a Zhenfu bányászóriás azonban csődközeli állapotba került.

Az ICBC az elmúlt hetekben megjelent hírek szerint nem akarja kifizetni a befektetők esetleges veszteségeit. Az ügy jelentősége abban rejlik, hogy ez az egyik első olyan hatalmas összegben értékesített termék, amelynek bedőlése megrengetheti a kínai árnyékbankrendszert, az ehhez hasonló hitelek piaca 1670 milliárd dollárra tehető.

A terméket kibocsátó China Credit Trust vagyonkezelő tröszt a Bloomberg információi szerint megegyezett a bankkal, de erről további részletek egyelőre nem láttak napvilágot. A hírügynökség egy pekingi elemzőt idéz, aki szerint "a kormányzat nem hagyja csődbe menni a vállalatot, a befektetőket pedig kárpótolni fogják".

Eközben a Wall Street Journal arról ír, hogy a China Credit Trust átstrukturálja a termék mögött álló hitelt, amit így feltehetően már vissza tud majd fizetni a bányászcég. A tröszt a befektetőknek küldött értesítőben az írja, hogy a hitelt részvénnyé konvertálhatják, egy befektető pedig plusztőkét juttat a bajba jutott vállalatnak. Azt még továbbra sem lehet tudni, hogy a terméket megvásárolt befektetők viszontlátják-e teljes befektetésüket.
Frankfurt Stock Exchange
01.09.2018, Bavaria, Vohburg an der Donau: (Photo by Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images)
mnb jegybank hungary
deutsche bank_getty_bloomberg
shutterstock_1478895416
NagyMihály0917
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
deutsche bank_getty_bloomberg