Bank

Végül összeomlik-e a félelmetes árnyékvilág?

Portfolio
A China Credit Trust közlése szerint másfélszeresére nőtt egyetlen év alatt a trösztök eszközeinek értéke, ezzel közel 1,8 ezer milliárd dollárnyi eszközt kezeltek - írja a Bloomberg. Ebből is látszik, hogy a befektetők a magas kockázatok ellenére sokkal jobban kedvelik az alapokat Kínában, mint az alacsony hozamot ígérő betéteket. Még az sem rettenti el őket, hogy a tröszt egyik 3 milliárd jüanos terméke majdnem bedőlt.
Tavaly a kínai árnyékbankrendszer egyik jelentős, dinamikusan növekvő részét képező befektetési tröszt termékek 0,27 százaléka került bajba, ez körülbelül 20 milliárd jüannak megfelelő csődközeli állapotba jutott befektetésnek felel meg.

Végül összeomlik-e a félelmetes árnyékvilág?
Az eszközállomány minősége "meglehetősen egészségesnek számít", rendszerkockázatokkal nem kell számolni - állítja a China Credit Trust, amely a világ legnagyobb bankjának fiókjain keresztül egy olyan 3 milliárd jüanos (500 millió dolláros) terméket bocsátott ki, amely majdnem csődbe ment január végén. A cég azt is közölte, hogy 9,06 milliárd jüannyi tartalékkal rendelkezik.

A China Credit Trust termékének befektetőit napokkal lejárata előtt mentették meg, de a befektetett összegen felül nem kapták meg a tavalyi kamatokat. Idén 5,3 ezer milliárd jüan értékű befektetés jár le, ami a tavalyi 3,5 milliárd jüan durván másfélszerese. Elemzők szerint a kormányzat nem hagyja csődbe menni a trösztöket, de az elmúlt évek növekedési üteme minden bizonnyal nem lesz fenntartható.

A Standard & Poor's elemzője, Liao Qiang szerint idén egyre több ehhez hasonló befektetési termék kerülhet bajba a gazdaság növekedésének lassulása miatt. "Úgy gondoljuk, hogy a vagyonkezelési termékek és a trösztök által nyújtott hitelek kockázatait csillapítani kell" - írja egy korábbi kommentárjában az elemző. A Societe General is úgy tartja, hogy idén több csődeseményre is számítani lehet Kínában, és ezen belül is a trösztöknél számítanak a legmagasabb kockázatokra, de ezek "ellenőrzött kísérletek" lesznek.
Frankfurt Stock Exchange
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 10: German Chancellor Angela Merkel (CDU).
ITALY - CIRCA 2003: The American tariffs
olaj
HAIFA, ISRAEL - DECEMBER 25: Smoke rises after a fire broke out at an oil refinery (Photo by Shay Hartov/Anadolu Agency/Getty Images)
olajfinomito
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
IMG_20190910_155319