Bank

Saját pénzükkel sem játszhatnak a banki spekulánsok?

Portfolio
Több nagybank is fontolóra vette, hogy devizakereskedőinek új szabályokat vezetnek be a saját pénzükkel való spekuláció területén - értesült a Financial Times több forrásból. Az ügy a devizapiacok manipulálása miatt pattant ki, a kereskedők ugyanis saját pénzükkel is trükközhettek.
Több nagybank, köztük a Deutsche Bank, az RBS és a UBS is felülvizsgálja a devizakereskedőik saját pénzükkel való kereskedésére vonatkozó szabályokat. Fontos, hogy most nem az úgynevezett saját számlás kereskedésről van szó, amikor a kereskedő a bank pénzével köt ügyleteket, hanem arról, amikor a trader a saját pénzével nyerészkedik.

A bankok azért veszik vizsgálat alá a területet, mert elképzelhető, hogy a manipulált devizaárfolyamokból saját pénzükkel is profitra tettek szert a kereskedők. A devizapiaci kereskedést azonban sokkal nehezebb szabályozni az alkalmazottaknál, mint például az értékpapírpiacit. Ugyanis a devizavásárlásnak nem csak spekulatív célja lehet: ha a trader eladja külföldi ingatlanát, vagy nyaralni megy, szükségszerű, hogy devizát vásároljon.

A Deutsche Bank például azon gondolkozik, hogy korlátozza az átváltható összeget az egyes devizanemeknél. A Lloyds banknál már életben van egy ehhez hasonló szabály, a kereskedők egy bizonyos összeg alatt korlátozások nélkül válthatnak át pénzt. Az amerikai JP Morgan alapesetben nem engedélyezi kereskedőinek, hogy a saját szakterületükhöz tartozó devizákkal spekuláljanak.

Előzmények

Legalább nyolc nemzetközi nagybanknál folyik szabályozói vizsgálat, ezek a Barclays, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, az HSBC, a JPMorgan Chase, a Royal Bank of Scotland és a UBS. Az utóbbi bankok ismerték el eddig, hogy nyomozás zajlik náluk, de több másik nagybank, például a Llyods, a Credit Suisse és a Sotiete General is érintett lehet az ügyben.

A brit, svájci, amerikai és hongkongi hatóságok elsősorban az euró-dollár devizapárra fókuszálnak a nyomozás során, amely az 5,3 ezer milliárd dolláros kereskedési volumenű piac forgalmának közel negyedét adja.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orban viktor uj kozep-europa