Bank

Saját pénzükkel sem játszhatnak a banki spekulánsok?

Portfolio
Több nagybank is fontolóra vette, hogy devizakereskedőinek új szabályokat vezetnek be a saját pénzükkel való spekuláció területén - értesült a Financial Times több forrásból. Az ügy a devizapiacok manipulálása miatt pattant ki, a kereskedők ugyanis saját pénzükkel is trükközhettek.
Több nagybank, köztük a Deutsche Bank, az RBS és a UBS is felülvizsgálja a devizakereskedőik saját pénzükkel való kereskedésére vonatkozó szabályokat. Fontos, hogy most nem az úgynevezett saját számlás kereskedésről van szó, amikor a kereskedő a bank pénzével köt ügyleteket, hanem arról, amikor a trader a saját pénzével nyerészkedik.

A bankok azért veszik vizsgálat alá a területet, mert elképzelhető, hogy a manipulált devizaárfolyamokból saját pénzükkel is profitra tettek szert a kereskedők. A devizapiaci kereskedést azonban sokkal nehezebb szabályozni az alkalmazottaknál, mint például az értékpapírpiacit. Ugyanis a devizavásárlásnak nem csak spekulatív célja lehet: ha a trader eladja külföldi ingatlanát, vagy nyaralni megy, szükségszerű, hogy devizát vásároljon.

A Deutsche Bank például azon gondolkozik, hogy korlátozza az átváltható összeget az egyes devizanemeknél. A Lloyds banknál már életben van egy ehhez hasonló szabály, a kereskedők egy bizonyos összeg alatt korlátozások nélkül válthatnak át pénzt. Az amerikai JP Morgan alapesetben nem engedélyezi kereskedőinek, hogy a saját szakterületükhöz tartozó devizákkal spekuláljanak.

Előzmények

Legalább nyolc nemzetközi nagybanknál folyik szabályozói vizsgálat, ezek a Barclays, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, az HSBC, a JPMorgan Chase, a Royal Bank of Scotland és a UBS. Az utóbbi bankok ismerték el eddig, hogy nyomozás zajlik náluk, de több másik nagybank, például a Llyods, a Credit Suisse és a Sotiete General is érintett lehet az ügyben.

A brit, svájci, amerikai és hongkongi hatóságok elsősorban az euró-dollár devizapárra fókuszálnak a nyomozás során, amely az 5,3 ezer milliárd dolláros kereskedési volumenű piac forgalmának közel negyedét adja.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
takarekbank