Bank

Jó hírekkel álltak elő a görög bankok

Portfolio
Jelentősen csökken a görög bankok forrásigénye Görögország hitelezői felé annak köszönhetően, hogy három athéni központú bank is bejelentette: jelentős összegű kötvény- és részvénykibocsátásokat tervez a nemzetközi tőkepiacokon - írja a Financial Times.
Arra számítunk, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóján elismerik azt a fejlődést, amelyen keresztülmentünk. A görög bankok tőkekövetelményeinek ügye többé nem lehet akadály - mondta a hétvégén egy vezető görög tisztségviselő.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank képviselőiből álló trojka a közelmúltban vitatta annak a stressztesztnek az eredményeit, amelyet a BlackRock tanácsadócég végzett el a görög bankokról a görög jegybank számára. A teszt 6,4 milliárd eurós tőkehiányt tárt fel a rendszerben.

Az IMF szerint azonban 8-9 milliárd eurónyi friss tőkére lenne szükségük a görög bankoknak, hogy elérjék a 8%-os elsődleges alapvető (core Tier 1) tőkemutatót, ami minimális előírás az eurózóna bankjai számára. Az IMF korábban még magasabb, 20-22 milliárd eurós tőkehiányt becsült a görög bankoknál. Becslését azt követően vizsgálta felül, hogy görög tisztségviselők élesen bírálták ezeket a számokat.

Eközben három görög bank is jelezte, hogy visszatér a tőkepiacokra. Az Alpha Bank 1,2 milliárd eurós részvénykibocsátást jelentett be, amelyben társszervezőként a Citigroup és a JP Morgan is részt vesz. Egy nappal korában a Piraeus Bank 1,75 milliárd eurós részvény- és 500 millió eurós fedezetlenkötvény-kibocsátást jelentett be. Az Eurobank is jelezte, hogy a stressztesztben feltárt 2,9 milliárd eurós tőkehiányát hamarosan magánbefektetői forrásbevonásból fedezi.

A tőkeemelések révén jelentősen csökkenhet az állami tulajdon részaránya a görög bankokban, de várhatóan továbbra is megtartja többségi részesedését az EU és az IMF által támogatott állami Görög Pénzügyi Stabilitási Alap.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Május 6-án indul az új Takarékbank